måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

3D-printer bryter mark i Mexiko

Publicerad: 22 januari 2020, 14:50

Bild 1/2  ICON:s 3D-skrivare The Vulcan II är 10 meter lång och styrs via plattan. Foto: ICON

Senaste nytt om 3D-printade hus kommer från Mexiko. Där har tech-bolaget ICON parat ihop sig med välgörenhetsorganisationen New Story och bygger en hel by av 3D-printade hus. Innan året är slut ska 50 3D-printade hus stå klara.

Ämnen i artikeln:

digitala byggtjänster

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


ICON är ett amerikanst tech-bolag med huvudkontor i Austin i Texas. De byggde sitt första 3D-printade hus 2018. Sedan dess har de vidareutvecklat sina produkter – robotiken, mjukvaran och materialen – och i mars 2019 lanserade de en ny version av sin 3D-skrivare.

Den nya 3D-skrivaren har fått namnet The Vulcan II och arbetar med en typ av Portlandcement vars exakta sammansättning är hemlig. Den är konstruerad för produktion av enplanshus om som högst 185 kvadratmeter. Skrivaren styrs via plattan med hjälp av ett gränssnitt som ICON utvecklat. Den är cirka 10 meter lång och transporteras till byggarbetsplatsen i en specialbyggd container med standardmått.

3D-skrivaren The Vulcan II i färd med att bygga ett av totalt 50 planerade hus i Tabasco i Mexico. Foto: ICON

Genom ett samarbete med välgörenhetsorganisationen New Story och deras lokala partner Échale i Mexiko har ICON nu byggt de första av totalt 50 planerade 3D-printade hus i Tabasco i Mexiko. De rundade hörnen och väggarnas räfflade mönster, från de många lagren av betong, skvallrar om ursprunget. Stommen skrivs ut med hjälp av ICON:s 3D-printrar av typen Vulcan II och färdigställs sedan av Échale.

Husen är har en boyta på cirka 50 kvadratmeter  och erbjuder en form av micro-living med två sovrum, badrum, kök och vardagsrum. Byggtiden är 24 timmar per hus, men uppdelat på flera dagar. New Story har byggt närmare 3000 bostäder med traditionella metoder för utsatta familjer i Haiti, El Salvador, Bolivia och Mexiko de senaste fem åren. De uppger att det går ungefär dubbelt så fort att bygga de 3D-printade husen som att bygga motsvarande konventionellt byggda hus.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev