Digitalisering
Accurator gör UE-kontrollen enklare: ”Mycket av inköparnas tid läggs på annat än själva inköpsarbetet”
Publicerad: 21 oktober 2021, 09:42
Accurator utanför kontoret i Solna: Elie Patti ( vd och medgrundare) Jakob Bergendahl ( CTO) Nabaz Eliassi (COO och Medgrundare) George Kotsiopoulos (utvecklare) och Richard Seifert (CSO och grundare). Inom kort blir femmannaföretaget fler.
Foto: Anders Siljevall
En inköpare i byggbranschen behöver lägga stor del av sin tid på att kontrollera att leverantörerna följer avtal, lagar och regler – tid som borde läggas på att få ut mest värde för pengarna. Contech-bolaget Accurator vill hjälpa inköparna genom att automatisera kontrollerna.
Utvecklingen har gått fort för femmannaföretaget Accurator. Från att ha utvecklats av grundarna på kvällar och helger har bolaget nu fått in åtta miljoner kronor i kapital från venture capital-bolaget Icebreaker och anställt egna utvecklare. Nu satsar gänget helhjärtat på sin mission: Att hjälpa byggbranschen att göra bättre och säkrare inköp. Medgrundarna Nabaz Eliassi och Elie Patti har båda arbetat med inköp inom bygg- och fastighetsbranschen – på Skanska respektive Järntorget – och vet vilka utmaningar man står inför.
Läs även: Därför är inköparen viktigare än någonsin: ”Jobbar du mer strukturerat får du ett övertag”
– I dag får man som inköpare manuellt kontrollera att leverantörerna har kollektivavtal, göra kreditupplysningar och be myndigheter om uppgifter. Mycket tid läggs på annat än själva inköpsarbetet, säger Elie Patti som i dag är vd för Accurator.
Inköparperspektivet saknas i ledningen
I byggbranschen är inköparna inte lika högt värderade som i andra branscher, menar teamet bakom Accurator.
– De bjuds sällan upp i ledningsgrupper utan ses mer som en stödfunktion, även om de tar beslut om miljontals kronor och även behöver tänka Strategiskt och jobba proaktivt med att hantera förändringar som cementkris eller covid-utbrott kan innebära.
I programmet ser inköparen status för kreditbetyg, kollektivavtal med mera, i realtid. Foto: Richard Seifert
Projekten är pressade och att kontrollen av underentreprenörer brister på grund av tidsbrist är därför ingen överraskning.
– Den administrativa bördan har blivit större. Platschefen har knappt tid att lämna boden och upphandlarna hinner inte med sin huvuduppgift på grund av allt som måste dubbelkollas, säger Nabaz Eliassi.
Accurators ursprungliga tanke var att skapa ett inköpssystem som tog bort flaskhalsarna i själva upphandlingarna. Med en plattform som påminner om en säljorganisations CRM-system samlas all leverantörsinformation på samma plats i stället för i inköparnas mejlkorgar. Under resans gång blev det dock tydligt att det fanns en stor potential i att underlätta de många kontroller som en inköpare måste göra.
– När vi fick in en investerare började vi fokusera på kontrollerna och anställde våra två första egna utvecklare, säger Elie Patti.
UE-kontrollerna i fokus
Fram till sommaren arbetade företaget med att utveckla kontrollfunktionen och under hösten har tjänsten rullats ut brett. Med hjälp av Accurator får inköparen nu upp realtidsinformation om kollektivavtal, kreditbetyg och mycket mer.
– Fram till i år har man behövt ringa Byggnads kansli och fråga om ett bolag är anslutna till ett kollektivavtal. Nu går det att få upp exakt vilket avtal som företaget har direkt i Accurator, via API, säger Nabaz Eliassi.
Företaget har även avtal med flera kreditupplysningsföretag som på samma sätt levererar dagsaktuellt kreditbetyg i realtid. En annan viktig kontrollfunktion är kopplingen till ID06. Därifrån får Accurator information om antalet utställda ID06-kort hos leverantören. Dessutom finns en ekvation som med hjälp av uppgifter om inbetalda arbetsavgifter ger en fingervisning om hur många ID06-kort per anställd som leverantören ser ut att ha. Är differensen stor finns det anledning att kolla upp varför.
– Vi levererar inte något annat än fakta, och tar inte ställning om vilka leverantörer som inte bör anlitas. Vår rekommendation till kunderna är att lyfta på luren och fråga leverantören om det finns oklarheter, säger Nabaz Eliassi.
”Det blev en förvirring i branschen”
Accurators ambition är att det ska bli betydligt mycket lättare att göra rätt. Ett flertal branschinitiativ och privata företag har uppmärksammat bristerna i kontroll av underentreprenörer. Men vad förväntas egentligen av det upphandlande företaget?
– Det blev en förvirring i branschen. Vad är en tillräcklig kontroll? Osäkerheten leder till att många släpper igenom oklarheter för att ingen vågar ta beslutet, säger Elie Patti.
Bland Accurators kunder finns Järntorget, Subterra, Infranord, Boxbygg och M3 Bygg.
– Vi har letat efter mellanstora kunder som är digitalt mogna och som också säger vad de tycker om systemen. Vi bjuder in dem för att tycka till, säger Elie Patti.
Mognadsgraden ökar
Byggbranschen har traditionellt setts som en digital eftersläntrare, även om det inte har saknats föregångare. Men Accurator ser en ökande mognadsgrad.
– Pandemin har påskyndat utvecklingen avsevärt och för vår del har vi fått en bättre start än vi trodde från början. Men det finns fortfarande en viss rädsla för nya system och därför tar vi på oss ett stort ansvar med att hjälpa kunderna att börja använda systemet. Där har vi nytta av att vi själva har inköparbakgrund, säger Elie Patti.
Läs även: Pinpointer tar helhetsgrepp om massorna: ”Vi delar gärna med oss av kunskapen gratis”
Nabaz Eliassi menar att även om den digitala mognaden har fått en skjuts, så får de digitala leverantörerna inte allt serverat.
– När man har fått upp ögonen för systemen som finns på marknaden kan det vara så överväldigande att man inte kommer till skott, säger han.
Många techbolag som riktar sig mot byggbranschen levererar helhetslösningar och heltäckande affärssystem. Det höjer tröskeln för många bolag, som då måste migrera från flera gamla system och ändra många rutiner samtidigt.
– Vi vill få in allt som rör inköp i Accurator, men vi vill inte släppa fokus på inköpsdelen, säger Nabaz Eliassi.
Att techvärlden har fått upp ögonen för bygg står dock klart.
– Accurator är Icebreakers första investering i byggbranschen – och jag tror att fler börjar få upp ögonen för att det är en bransch med stor potential för digitala tjänster. Vår teknikchef, Jakob Bergendahl, kom från medtechbolaget Kry och har varit med på en stor del av deras resa. Han lockades till oss för att han såg möjligheten att göra stor förändring med små medel, säger Elie Patti.