Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Appar hjälper dig att jobba smidigare

Publicerad: 24 mars 2016, 07:11

Bild 1/9  1. Dropbox – gratis

Byggindustrin har grävt runt bland utbudet av appar för byggare och listar här ett gäng som du kanske har nytta av.


Antagligen utnyttjar du redan appar till mobilen och surfplattan för att få en smidigare arbetsvardag? Och nya appar för både iPhone och android kommer som bekant i en strid ström. Vi har grävt runt bland utbudet av appar för byggare och listar här ett gäng som du kanske har nytta av? Om du inte redan upptäckt dem, testa och se om de lever upp till dina förväntningar.

1. Dropbox – gratis
En app som de flesta vet har några år på nacken och som genom åren uppdaterats för att bli riktigt bra. Oumbärlig för byggare i rörelse, som vill ha ständig åtkomst till offerter, fakturor, andra dokument, foton, yrkesrelaterade filmer med mera. Funkar också utmärkt för att dela dina projekt med kolleger. För iPhone och Android.

2. Ahlsell – gratis
En i raden av appar från större leverantörer som finns i hela landet. Appen är ett exempel på att man kan spara tid genom att, via appen, skicka en order på byggmaterial med mera, som sedan transporteras ut direkt till bygget. Appen ger också tillgång till internet-butiken och produktkatalogen. För iPhone och Android.

3. Bygga ute – gratis
Med Svenska Träskyddsföreningens app kan du beräkna hur mycket och vad för material du behöver köpa för att bygga en viss altan, veranda, trädäck eller brygga. Du får också reda på vilken typ av virke som passar till vad och hur mycket trall-och regelvirke, träolja och skruv som går åt. Vid behov kan du skicka materiallistan via e-post till byggvaruhuset. För iPhone.

4. B2B.se – gratis
Skapa dina offerter och fakturor direkt i appen och e-posta eller SMS:a dem direkt till kunden. Det går också bland annat att få fram statistik på dina kunder. För iPhone.

5. GPSJournal – gratis
Bilresorna registreras automatiskt när du kör. Appen kostar inget att ladda ner men kräver att du har en GPS-enhet från GPSjournal installerad i fordonet. Skilj på resor som är privata eller i tjänst och utnyttja kartfunktionen. För iPhone och Android.

6. SMHI Byggväder– gratis
Vädret har förstås betydelse för byggjobbare som jobbar i ur och skur. Denna app är enligt företaget bakom den, ”för alla som arbetar inom bygg- och anläggningsbranschen”. Det är dock svårt att förstå hur den skiljer sig och anpassats till byggsektorn i jämförelse med SMHI:s andra väderappar. För mer detaljerad information än traditionella prognoser och vädervarningar krävs betaltjänsten ”Bygg och anläggningsväder”. För iPhone och Android.

7. Säker vatten – gratis
App från Säker vatten för dig som är auktoriserad montör. Här kan du skapa intyg på de arbeten du har utfört. Mata in uppgifter om det objekt du arbetat med, ta bilder med mobiltelefonens kamera med mera. Intyget skickas sedan till dig som utfört arbetet och till slutkunden om så önskas, förutsatt att du är ansluten till Säker vatten.  För iPhone.

8. Leica Disto sketch– gratis
App som används tillsammans med Leicas avståndsmätare. Ta en bild med mobilkameran på det objekt du ska bygga eller renovera. Skissa, mät och skriv in dina kommentarer. Mejla sen skisserna och anteckningarna till kontoret och kollegerna så kan du fortsätta ditt arbete utanför bygget. För iPhone och Android.

9. Elektrikern Gratis – gratis
b För dig som är ny i elbranschen eller har jobbat som elektriker i många år och vill upptäcka ett nytt smidigt sätt att hitta information som gäller ditt arbete. Ström, spänning, resistans och effekt med Ohms lag kan du få hjälp med att beräkna här. Vill du ha lite fler beräkningsmöjligheter och dessutom kunna spara uppgifter i en databas så får du gå till betalappen som heter enbart Elektrikern. För Android.

Anders Myrdahl

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.