Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Banverket och Vägverket skapar gemensamma funktioner

Publicerad: 22 januari 2009, 15:42

Generaldirektörerna för Banverket och Vägverket har beslutat att fördjupa sin samverkan genom att bilda gemensamma funktioner för personal- och ekonomiadministration liksom för IT-drift och telefoni.


Banverket och Vägverket har gjort en gemensam utredning om möjligheterna att fördjupa samarbetet.

Verken har nu beslutat att senast den 1 januari 2010 bilda gemensamma organisationer för de verksamheter som har förutsättningar att ge bra samordningsvinster. Beslutet innebär att personal- och ekonomiadministrativa verksamheter kommer att utföras av Vägverket och att IT-drift och telefoni kommer att skötas av Banverket.

– Vi går nu in i någonting helt nytt och spännande. Det är ett historiskt beslut och jag är mycket nöjd med att vi har nått så långt i vårt samarbete. Genom ett ökat samarbete och ökad effektivisering kommer vi att kunna fokusera mer på kärnverksamheten och kunderna, säger Minoo Akhtarzand, generaldirektör på Banverket.

– Genom att samordna dessa verksamheter kommer vi att minska våra administrativa kostnader och därmed kan vi åstadkomma ökad nytta för medborgare och näringsliv. Samordningen kommer även att kunna öka attraktiviteten för nuvarande och framtida medarbetare, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Det övergripande syftet med samgåendet är att genom samverkan effektivisera verkens arbete och frigöra resurser för satsningar i transportsystemet. Den totala besparingen när förslagen är genomförda uppskattas till drygt 100 miljoner kronor per år.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.