Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Bättre rapportering ska göra NCC säkrare

Publicerad: 23 november 2015, 11:41

NCC överger papper och Excelfiler. 2016 blir all rapportering om arbetsmiljö digital inom hela koncernen.


Ämnen i artikeln:

NCCLars-Gunnar Larsson

– Det blir en rejäl upprustning gällande tillbud och observationer. Vi har haft en kraftig underrapportering tidigare, särskilt i Sverige, säger Lars-Gunnar Larsson, arbetsmiljöchef, NCC Construction.

NCC i Finland rapporterar in över 10 000 avvikelser gällande arbetsmiljön årligen och NCC i Norge kommer upp i 7 000. De båda länderna har använt sig av olika digitala rapporteringssystem sedan länge. I Sverige har det kommit in knappt 1 000 anmälningar per år inom företaget, berättar Lars-Gunnar Larsson. Men i och med det nya digitala rapporteringsverktyget, som blir gemensamt för alla affärsområden och länder inom koncernen, hoppas han att det ska bli ändring på detta. Under 2016 sjösätts systemet.

– Avgörande är att det blir enklare att rapportera och att den som gör det kan följa sitt ärende och se hur det följs upp. Sådana system har haft stora effekter bland annat inom industrin, säger han.

Databasen möjliggör komplexa analyser av risker och orsaker på både projektnivå och koncernnivå.

– Vi kommer att kunna vrida och vända på riskbilden ur alla perspektiv, säger Lars-Gunnar Larsson.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

NCCLars-Gunnar Larsson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.