Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Beast lanserar ny standard

Publicerad: 11 december 2018, 05:37

Bild 1/2  Det blir allt vanligare att entreprenörer hyr maskiner, byggbodar och annan utrustning till sina byggprojekt. Den nya digitala standarden Beast Supply Rental ska effektivisera hyresprocessen.

Foto: Cramo

Nu finns en ny digital standard som ska underlätta för entreprenörer som hyr maskiner, byggbodar och annan utrustning. Förhoppningen är att nya Beast Supply Rental ska förenkla och effektivisera för både entreprenörer och uthyrningsföretag.


Behovet av att effektivisera hyresprocesserna i branschen är stort. Det blir allt vanligare att entreprenörer hyr maskiner, byggbodar och annan utrustning till sina byggprojekt. Hyresaffären är därför en växande andel av kostnaderna i ett byggprojekt.

– Vi har tidigare tagit fram standarder för materialinköp. De som börjat använda dem har märkt positiva effekter, effektivare arbete och minskade kostnader till exempel, och har då vänt sig till oss och frågat om det inte skulle gå att använda liknande standarder för att digitalisera hyresprocessen, säger Peter Fredholm på Beast.

För byggentreprenörerna är det nämligen ofta administrativt betungande att hyra utrustning. De ska lägga beställningar samt hantera mottagning, fakturor och returer. I dagsläget sköts det oftast manuellt.

– Det är krångligt för både uthyrningsföretagen och entreprenörerna med så mycket manuell hantering. Man kanske ringer och säger att vi vill ha det och det, eller så kommer man förbi hyresdepån med kort varsel och vill hämta något, säger Peter Fredholm.

Preliminär leveransplan

Förhoppningen är att den nya standarden Beast Supply Rental ska råda bot på problemen. Den förordar ett nytt arbetssätt där entreprenören skickar över en prognos i tidigt skede som anger vad som ska hyras och när.

Det blir en preliminär leveransplan som kan uppdateras efterhand. Senare gör entreprenören avrop mot leveransplanen. På så vis kan uthyrningsföretagen vara förberedda och se till att maskiner och annat finns tillgängligt när entreprenören behöver det.

Allt detta sköts genom ett standardiserat digitalt informationsflöde. Standarden för det digitala informationsflödet täcker även alla följande steg fram till fakturering. Till exempel leveransaviseringar, orderbekräftelser och mottagningsbevis.

Nu ska projekten veta

Standarden är framtagen i en arbetsgrupp där både entreprenörer, uthyrningsföretag samt IT-företag deltagit. När Beast inledde arbetet med den nya standarden identifierade de bland annat att det ofta var problem med mottagningen. Ingen visste riktigt vem som tagit emot den hyrda maskinen, eller när det skett. Därför blev det digitala mottagningsbeskedet, och likadant det digitala återlämnadebeskedet, centrala.

– I dag vet projekten inte alltid vilka maskiner de har på plats, vad de kostar i hyra eller vem som har hyrt dem. Vi vill få ordning på det med den nya standarden, säger Peter Fredholm.

Systemen behöver anpassas

Peter Fredholm ser att det finns stor potential för den nya standarden, men erkänner att det inte alltid är så lätt att implementera den i praktiken. Bland annat eftersom entreprenörernas affärssystem är anpassade för köp, inte hyra. Det visade sig i samband med de tänkta pilotprojekten, då uthyrningsföretagen hade lättare än entreprenörerna att anpassa sina system. Konsekvensen blev att endast ett fåtal begränsade piloter kunnat genomföras.

– Det gör att det blir en viss startsträcka. Det här är ett långsiktigt arbete. Vi försöker stimulera systemleverantörer att anpassa sig till våra standarder. Sakta men säkert så utvecklar de sina produkter så att det finns stöd för det här, säger Peter Fredholm.

Deltagarna

De deltog i arbetsgruppen för Beast Supply Rental:

■ JM
■ NCC
■ Peab
■ Skanska
■ Svevia
■ Cramo
■ Lambertsson
■ Ramirent
■ Stavdal
■ Pipe Chain
■ Tyringekonsult

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.