tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Beast rullar ut ny standard med gratis utbildning: ”Det kommer att underlätta för oss alla”

Publicerad: 14 mars 2021, 13:07

Linnéa Lepistö (Peab), Jimmy Forsberg (Skanska) och Ulf Larsson (NCC), arbetar inom Beast för att skapa standarder för byggbranschen. Nu rullar de ut den nya standarden Beast Namnruta genom ett gratis webbinarium.

Branschnätverket Beast har rullat ut den nya standarden Beast Namnruta, som ska underlätta enhetlig hantering av metadata i bygghandlingar och dokumentplattformar. Nu genomförs webbinarier som ska lära branschen att jobba enligt standarden.

Ämnen i artikeln:

StandardBeastNCCVediekkeVeidekkePeabPeab BostadPeab SverigeSkanska

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Beast, Byggbranschens elektroniska affärsstandard, har med stöd av SBUF tagit fram en standard för hur namnrutorna som ska finnas på varje ritning ska utformas.

Genom att skapa färdiga mallar för de största CAD-verktygen och en fast termlista för metadata som speglar dokumentplattformarna ska ingenting lämnas fritt för tolkning. På så vis kan den manuella handpåläggningen minskas betydligt då standardiseringen gör det enklare för systemstöden att automatisera och digitalisera hanteringen.

LÄS MER: ”Det går åt timmar till att diskutera namnrutorna vid projektstart 

NCC, Peab, Skanska, Veidekke och Tikab, som har varit med i framtagandet av standarden, tillämpat den i ett antal projekt och två tunga aktörer på beställarsidan, Atrium Ljungberg och Göteborgs stads lokalförvaltning, har redan börjat arbeta enligt den. Men nu är målet att nå ut bredare och därför genomförs nu kostnadsfria webbinarier i hur standarden används.

– Här kan deltagarna ställa frågor till respektive företag som har varit med i framtagandet. Denna möjlighet hade vi inte för några år sedan, men nu kan vi nå många fler på ett enkelt sätt, säger Ulf Larsson, chef för operativt stöd på NCC Building och ordförande i Beast, till Byggindustrin.

Webbinarierna kommer att hållas flera gånger under året. Färdiga datum framöver är den 19:e och 26:e mars. Bokningen gör du här.

– Att vi nu gör detta samtidigt och tillsammans kommer att underlätta för oss alla i branschen. Det är fantastiskt roligt att vara delaktig i det är projektet, säger Ulf Larsson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev