måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Beast uppdaterar Effektivare granskning: ”Vi vill få med allt som efterfrågas”

Publicerad: 20 oktober 2021, 13:07

Beast-standarden Effektivare granskning har tagits emot väl av branschen, berättar ordförande Ulf Larsson. Nu är det dags för en uppdatering. Foto: Elin Bennewitz

Branschföreningen Beast – Byggbranschens elektroniska affärsstandard ska uppdatera sin standard Effektivare granskning, som underlättar hanteringen av digitala bygghandlingar. Nu vill de ha branschens hjälp att svara på en enkät om standarden.

Ämnen i artikeln:

digitala byggtjänsterBeast

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Hallå där Ulf Larsson, chef för operativt stöd på NCC Building och ordförande för Beast, Hur har Effektivare granskning påverkat branschen sedan standarden lanserades?

– Responsen från projekten är att projekteringen har blivit enklare och roligare om vi tar den mjuka delen först. Mindre administration och ökad delaktighet bidrar till högre kvalitet på handlingar. Genom att alla är mer delaktiga och samverkar på samma sätt i realtid blir det mer rätt från början. Det är fantastiskt roligt med positiv återkoppling från både mindre enmansföretag till större konsulter och projektörer. Många är också positivt överraskade att det är byggentreprenörerna som genomför resan tillsammans och utbildar för att underlätta mottagandet, att vi har samverkat har en stor påverkan för det är enklare att få ut nyttan hos alla i fler projekt.

LÄS ÄVEN: 100 byggföretag svarar: Här är de största utmaningarna i projekten 

Nu är en ny version på gång. Vilken typ av förändringar kan bli aktuella?

– Förbättringar som efterfrågas och som ger direkt nytta. Vi har lyckats med bred spridning och tillämpning av standarden, så även en liten förbättring kommer att göra stor skillnad. Till exempel kan fler skeden och handlingar tas med för godkännande genom hela byggprocessen. Vi kompletterar även utbildningarna med nya användarfall och fler goda exempel.  

LÄS MER: Nu kan de samarbeta med gemensamt verktyg

Beast har skickat ut en enkät för att ta in synpunkter inför den nya versionen. Vilken typ av feedback är ni ute efter?

– Vi vill säkerställa att vi får med allt som verkligen efterfrågas. Att möta behoven hos verksamheten är alltid i fokus och vi lyssnar löpande.  Nu samlar vi in fler erfarenheter inför kommande version och välkomnar förbättringsförslag, stort som smått är välkommet. 

Hur har arbetet i Beast fortlöpt under pandemin?

– Över förväntan. Våra digitala utbildningar och introduktioner i samverkan med Sveriges kommuner och Regioner (SKR) har haft cirka 200-300 deltagare per tillfälle. Vi har nått betydligt fler roller i branschen och fått enklare spridning i en större geografi, jämfört med att bara ha enskilda fysiska träffar.  

Svara på Beasts enkät om nya Effektivare granskning här!

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev