måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Beast uppdaterar standard och blir internationellt med Peppol: ”Det blir mycket enklare”

Publicerad: 2 juni 2022, 11:55

Beast Supply blir nu helt anpassat till det internationella nätverket Peppol.

Beast har lanserat en helt ny version av standarden Beast Supply – 4.0 – som nu innehåller en fullständig anpassning till det internationella nätverket Peppol.

Ämnen i artikeln:

Beast

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Den ideella organisationen Beast, som gemensamt ägs och drivs av ca 120 företag i byggbranschen, fokuserar på att förenkla kommunikationen mellan byggbranschens olika parter. Med sina standarder har Beast skapat förutsättningar för digitala transaktioner mellan svenska byggföretag, oberoende av datasystem.

Läs även: Nu kan Trafikverket följa upp utsläppen i alla led: ”Varför skulle vi ha sämre koll på koldioxid än på kronor?”

Nu tar man nästa steg genom att skapa förutsättningar för digital affärskommunikation på internationell nivå med nya versionen Beast Supply 4.0. 

Projektet har finansierats av SBUF (Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond) och genomförts i samarbete med DIGG (Myndigheten för Digital förvaltning).

– Vi slår ihop våra tre standarder, det vill säga bygg, anläggning och hyra, till en gemensam standard som baseras på Peppol.  Förutom att det blir mycket enklare att implementera standarden, innebär förändringen också att Beast Supply får en stabil internationell standard som grund och som är enkel att kommunicera till många parter, en skalbar lösning helt enkelt, berättar Beasts vd Rikard Larsson i ett pressmeddelande.

Läs även: Vem äger modellen? – Därför måste vi prata om BIM och upphovsrätten

Den kanske allra största fördelen med att Beast ingår i Peppol-nätverket, är att marknadens parter når alla genom en enda anslutning. Det innebär en markant förenkling jämfört med dagens processer där man ofta får skapa en anslutning till varje part.

Med Beast Supply 4.0 får branschen nu en permanent lösning på kommunikation genom Peppol-nätverket, inte en tidsbestämd lösning som i dag. Den permanenta lösningen ger en stabilitet för entreprenörer, installatörer och dess leverantörer som vill digitalisera sin verksamhet. Beast Supply 4.0 möjliggör även effektiv hantering av miljöinformation för att möta krav från bland annat Naturvårdsverket, Trafikverket och Boverket. 

Genom anpassningen till Peppol blir standarden även baserad på den internationella ISO-standarden ISO/IEC 19845:2015.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev