Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

BIM gör att arenabygge ligger långt före tidsplanen

Publicerad: 7 Maj 2009, 08:29

Vid bygget av arenan Meadowlands i New Jersey USA levereras de förgjutna betongelementen precis när de behövs. En BIM-modell med tidsplanering och elektroniskt kodade byggdelar gör att bygget ligger flera månader före tidsplanen.


Vid Skanska USA Buildings bygge av en arena för amerikansk fotboll i Meadowlands måste företaget lösa en ekvation: 3 200 prefabbade betongelement och mycket lite lagringsutrymme. Lösningen är att varje betongelement levereras precis när det ska monteras in i arenakonstruktionen.

Den här just in time-planeringen är mycket svår att genomföra i verkliga livet. Men med hjälp av BIM-teknik på spjutspetsnivå blev det möjligt. Tekniken står på två ben.

Det ena är konstruktionsprogrammet och BIM-verktyget Tekla Structures från finska Tekla. Programmet har nyligen lagt till en funktion för tidsplanering av varje enskild byggdel. Stålbalken eller betongelementet får olika färg i den virtuella 3D-modellen beroende på om byggdelen finns på fabriken, transporteras, har levererats eller monterats in i byggnaden.

Det andra är ett system för kodning av betongelementen med så kallade RFID-etiketter som har tagits fram av amerikanska Vela Systems. Koden då etiketterna kan läsas av på en radiofrekvens med en speciell läspenna. Pennan är uppkopplad mot en laptopdator med den trådlösa tekniken blåtand.

RFID-etiketten najas fast med ståltråd på armeringen innan betongen gjuts. Varje etikett har en unik kod som läggs in och kopplas till en specifik byggdel i arenans BIM-modell. Modellen uppdateras flera gånger om dagen och via en webbserver kan den senaste versionen hämtas av alla som jobbar med projektet.

Skanska kan därför hålla koll på att betongelementen tillverkas i rätt ordning. Resultatet är betongdelar som levereras med lastbil precis när de behövs. Till en kran som kan jobba ovanligt effektivt. På ett bygge som hittills ligger flera månader före tidplan.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.