tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

”Bluebeam – branschens nya Excel”

Publicerad: 17 november 2016, 06:50

Bild 1/3  Ulf Larsson, projektledare för verksamhetsutveckling på NCC, samt styrelseordförande i Beast. Foto: Nomi Melin Lundgren

Genom att använda sig av det digitala verktyget Bluebeam för hantering av handlingar i PDF-format har NCC blivit uppskattningsvis tio gånger effektivare i sin granskning av ritningar. Nu hoppas Ulf Larsson på NCC att branschen kan enas om en gemensam standard för granskning och kommentarer av PDF-ritningar.

Ämnen i artikeln:

digitala byggtjänsterNCC

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


I december 2015 började NCC jobba med det digitala verktyget Bluebeam för att hantera ritningar och andra handlingar i PDF-format. Knappt ett år senare är det nästan 2 000 personer i olika roller i projekten som använder verktyget.

– Jag har aldrig varit med om att få så många användare på så kort tid. Det är nog den snabbaste implementeringen av ett digitalt verktyg och väl mottaget i verksamheten som jag har varit med om, säger Ulf Larsson, projektledare för verksamhetsutveckling på NCC.

Bluebeam är ett verktyg som är användbart även i mindre projekt. Det gör det lättare att visualisera planeringen, mängda och granska de handlingar som behövs i byggandet. Eftersom PDF-ritningar fortfarande är de juridiskt bindande dokumenten i de flesta byggprojekt är det viktigt att de granskas ordentligt, även där modeller finns och används parallellt med ritningarna.

Med hjälp av det digitala verktyget kan man lätt se om en handling har förändrats och granskningskommentarer kan lätt föras över till arbetsledarna i produktionen och informationen blir inte lika personberoende.

– Genom att vi har ett och samma verktyg är det också mycket lättare med samverkan mellan rollerna. Det gör det lätt att jobba tillsammans. En stor fördel är också att man kan vara flera som jobbar i samma ritning samtidigt, säger Ulf Larsson.

Används av alla

På NCC används Bluebeam nu i princip av personer i alla roller: arbetsledare, platschefer, anbudsingenjörer, entreprenadingenjörer, projekteringsledare och installationssamordnare. Björn Beskow, projekteringsledare på NCC Building, är supernöjd.

– När vi använder det till granskning av ritningar är vi nog mer än tio gånger så effektiva. Det skulle vara svårt att klara sig utan det. Att kunna jobba digitalt från början till slut på detta sätt är något vi saknat möjlighet till tidigare. Nu behöver jag inte längre skriva ut något på papper, säger han.

Bluebeam är inget helt nytt verktyg. Ursprungligen togs det fram av amerikanska armén för att kunna hantera stora mängder pdf-handlingar, och flera av de stora byggbolagen i Sverige använder sig av det i dag.

– Det är bra att det är ett allmänt system. Det gör det lättare att använda tillsammans med konsulter och underentreprenörer, säger Ulf Larsson.

Mallarna underlättar

Inför implementeringen av Bluebeam på NCC jobbade man mycket i team med verksamhetskunniga för att skapa mallar och tydliga gemensamma profiler för att säkerställa mottagandet.

– I och med att vi har samma färgkod för olika typer av anteckningar och kommentarer så är det lätt att se och förstå förslag till ändring, anteckningar och frågor som underentreprenörer och konsulter har, säger Ulf Larsson.

Mallarna och profiler finns för hus, mark och anläggning och även mallar för att göra APD-planer och TA-planer för kommuners- och Trafikverkets projekt ligger i mallarna. Det är bara att mäta upp och dra ut de symboler och linjetyper som behövs.

– Det är unikt att kunna använda ett och samma verktyg för hus, anläggning och mark samt många roller. Sen är det lätt att få en kalkyl över hur mycket som behövs och vad det kostar eller sammanställning över hur många pallar material man behöver avropa hos leverantören. Bluebeam håller på att bli byggbranschens nya Excel, säger Ulf Larsson.

Samordning genom Beast

Ulf Larsson är även styrelseordförande i Beast, Byggbranschens elektroniska affärsstandard.

– Jag har bjudit in de övriga stora byggföretagen för att se att om vi kan ha ett gemensamt symbol- och färgbibliotek för att granska och kommentera ritningar. Det skulle underlätta oerhört för konsulterna och underentreprenörerna samt kanske även delar med oss mallar och profiler för att underlätta digitaliseringen i byggbranschen. Jag hoppas att det kan bli ett gemensamt SBUF-projekt gemensamt med Beast och BIM Alliance för att underlätta digitaliseringen och spridning i branschen redan under våren 2017, säger Ulf Larsson.

Tidigare i höstas inledde Beast och BIM Alliance ett tätare samarbete med målet att skapa gemensamma projekt för att utveckla och testa informationsflöden för både modellbaserad information och e-handel.

Relaterade artiklar

NCC vill att Bluebeam blir branschens Excel

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev