Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Branschen trevar sig fram i 3D-land

Publicerad: 30 mars 2017, 13:27

Bild 1/5  Andreas Furenberg är teknikchef för Peabs byggverksamhet.

Forskning kring 3D-printing inom bygg pågår för fullt runtom i världen. Hur långt har de svenska byggentreprenörerna kommit med frågan? Tidningen Byggindustrin gjorde en koll bland storföretagen.

Ämnen i artikeln:

Christina Claeson-JonssonAndreas FurenbergJerker Lessing

Christina Claeson-Jonsson är chef för forskning och utveckling (FoU) på NCC. Hon konstaterar att 3D-printing fått ett stort genomslag i vissa branscher men att byggsektorn fortfarande trevar sig fram.
– Ett av de stora kruxen med 3D-utskrifterna är att uppfylla svenska byggnormer. Vi har fortfarande inte fungerande standarder eller svar på frågan om vem som certifierar eller ens hur man ska tolka testerna som görs, konstaterar Christina Claeson-Jonsson.

Hon ser dock några användningsområden som ligger nära till hands.
– Under projekteringsskedet ersätts manuellt gjorda modeller av 3D-printade redan idag. Det används främst av arkitekter som vill visualisera mot sina kunder. På NCC har vi printat modeller av våra konceptbroar för att kunna visa upp dem och i liten skala för beställare och produktionspersonal.

Många knutar kvar att lösa

Det är många knutar kvar att lösa upp innan 3D-utskrifterna kan fungera i permanenta byggnader.
– Däremot kan det vara lättare att använda i tillfälliga konstruktioner, till exempel för humanitär hjälp i katastrofområden. Ett annat användningsområde som jag tror kommer, är att printa ut reservdelar eller enstaka detaljer till renoveringar, bland annat av kulturhistoriska byggnader, säger Christina Claeson-Jonsson.
Hittills har NCC inte använt några 3D-utskrifter mot beställare.
– När vi väl kommer igång tror jag att det först kommer att handla om utsmyckningar och inte bärande element, säger Christina Claeson-Jonsson.
Inte heller Skanska eller Peab har något 3D-utskrivet i sina projekt i Sverige.
– Vi har inte provat detta än utan har prioriterat andra satsningar. Vi behöver se affären och få det att fungera med de strukturer vi har idag. Det är en väldigt stor förändring av vår affärsmodell som måste till för att 3D-printing ska vara intressant, inte minst eftersom vi inte har någon egen komponenttillverkning kvar idag, säger Joakim Jeppsson, FoU-chef på Skanska Sverige.

Peab håller koll på utvecklingen
Andreas Furenberg är teknikchef för Peabs byggverksamhet:
– Vi har inte gjort så mycket inom den biten än men håller koll på utvecklingen, säger han.
Andreas Furenberg har svårt att se att användandet av 3D-utskrifter skulle slå igenom i någon större omfattning de allra närmaste åren.
– Det svenska klimatet och därmed kravet på olika materialegenskaper och detaljlösningar gör att jag har svårt att se att det skulle bli allmänt vedertaget än på länge för projekt i stor skala. Däremot kan det gå snabbare för utskrifter av enskilda komponenter eller till utsmyckningar av hus.
Att kunna skriva ut på plats med millimeterprecision är en utvecklingsmöjlighet som han tycker är spännande.
– Särskilt när man jobbar med renovering av äldre byggnader så händer det att vinklarna inte är räta och att måtten på ritningarna inte stämmer. Att då slippa mäta upp, skicka en ny beställning till fabrik och sedan vänta på leverans, utan istället kunna skriva ut exakta detaljer efter förutsättningarna på plats skulle vara värdefullt.
Han fortsätter:
– På längre sikt tror jag 3D-printing kan leda till att vi får fram helt andra byggmaterial och detaljer. Idag är vi ganska låsta vid de detaljer och profiler som finns. I framtiden kommer vi även att få se organiska former och strukturer som är mer optimerade att klara last, liknande egenskaperna hos växter som finns i naturen, säger Andreas Furenberg.

Boklok tycker området är intressant
Jerker Lessing, FoU-chef på Boklok, meddelar att de inte har testat något 3D-printat ännu.
– Men det finns på vår radar och vi följer utvecklingen inom området, och har börjat fundera på om det kan vara något för oss, och i så fall på vilket sätt. Hittills har mycket av de storskaliga 3D-utskrifterna gjorts i betong och det passar inte oss eftersom vi bygger i trä. Men när det kommer en printmassa som är baserad på växt- eller träfiber kommer det att bli intressant, säger han.
Parallellt med jobbet på Boklok fortsätter Jerker Lessing som gästforskare på Stanford University  i Kalifornien. Han konstaterar att flera forskare i USA har lång erfarenhet av 3D-printing i storformat, exempelvis Dr Khoshnevis vid University of Southern California och Natasa Mrazovic vid Stanford University.
– Vad jag vet så har vi ännu ingen forskare som har ägnat sig åt ämnet många år i sträck i Sverige, säger han.
Jerker Lessing ser 3D-printing som något som kan fungera som ett mellanting mellan prefabricering och platsbygge.
– Det skulle vara ett spännande steg att ta som alternativ till platsbyggande. Hos oss på Boklok har vi å andra sidan en omfattande fabrikstillverkning, men visst skulle det kunna bli aktuellt att vi ersätter vissa moment med 3D-printning, säger han.

I Kina har hela hus skrivits ut i 3D
Printandet av hela hus, särskilt i Kina, har fått mycket uppmärksamhet. Men inte heller de exemplen går att betrakta som kompletta bostadshus, understryker Jerker Lessing.
– Det saknas mycket. Det man printar är bara stomme. Sedan måste det ju kompletteras med fönster, dörrar, ventilation och allt annat. Jag ser printning av komponenter som väl så intressant, säger Jerker Lessing
Att 3D-utskifterna kommer att slå igenom är Jerker Lessing helt övertygad om. Men först måste viktiga saker, såsom tester av materialen, göras. Även beräkningsgrunderna för konstruktörerna måste förändras.
– Hittills har beräkningar gjorts utifrån två dimensioner. När man räknar på väggskivor och bjälklag till exempel är utgångspunkten att de är platta och något som sedan kommer att sättas ihop. Men med tre dimensioner är allt redan skapat i en volymstruktur och då blir förutsättningarna annorlunda, säger han.
I den utveckling som vi befinner oss i just nu tror Jerker Lessing att risken är att vi överskattar möjligheterna på kort sikt men underskattar dem på lång sikt.
– Så är det ofta med teknikskiften. Det är viktigt att ha ett vidvinkelperspektiv och ett öppet sinne för att hitta de bästa tillämpningarna på ny teknik.

Läs också:Rock’n’roll i branschen med 3D-utskrifter

Relaterade artiklar

3D-printing väg till industriell revolution

Johanna Åfreds, reporter

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev