Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Brist på samordning hotar BIM

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Digital projektering och konstruktion skulle kunna spara både tid och stora pengar. Framtiden heter BIM, tredimensionella modeller av byggprojekt som även är databaser och tidsplaner. Trots det sitter fortfarande stora delar av byggbranschen och gör traditionella ritningar i 2D-Cad. Problemet är överföringen av digital data mellan programmen. Nu är det dags för byggbranschen att ta BIM på allvar, anser en rad experter.


Hela byggbranschen vill slippa pappren och istället gå över till BIM, digitala byggnadsinformationsmodeller. BIM är tredimensionella digitala modeller av byggprojekt som även är en databas med alla mått och material som behövs för att gå från arkitektritning till färdig byggnad.

Om tekniken hade fungerat som den borde hade digitala modeller av till exempel ett hus kunnat e-postas vidare från arkitekten till konstruktören och sen vidare direkt till entreprenörens affärssystem.

Varje länk i kedjan hade kunnat öppna modellen och förädla ritningen vidare i sitt eget program. Det skulle ge en snabbare och betydligt billigare byggprocess. Och dessutom färre byggfel.

- Det finns enorma vinster att göra för byggbranschen i ökad produktivitet och kvalitet. Idag måste man sitta och mata in samma uppgifter om och om igen, säger Jan-Olof Edgar, it- och byggkonsult på företagen Olsen & Partners och Bjerking.

Kommunikationen svag länk

Men övergången till BIM dras med en rad problem. Det största är att de olika programmen idag inte kommunicerar med varandra. Konstruktioner måste fortfarande ofta skrivas ut på papper innan de skickas vidare till en entreprenör eller inköpsavdelning.

- Det här är ett internationellt problem och ett hinder för att det ska kunna skapas efterfrågan på BIM, säger Jan-Olof Edgar.

Undersökningar visar till exempel att en mängdförteckning görs om tio gånger under ett projekt eftersom en part i byggprocessen inte litar på tidigare parts uppgifter. Var och en sitter därför och mäter på ritningar och räknar, enligt Jan-Olof Edgar.
Och Gustav Jansson, affärsutvecklare för BIM på White, håller med.

- Man brukar säga att man idag matar in informationen sju gånger under en byggprocess. Det är ett otroligt informationsdränage genom hela branschen. Ingen talar egentligen samma digitala språk, säger han.

Problemet är att visualiserings- och konstruktionsprogrammen måste kunna kommunicera med varandra via ett standardiserat format. En jämförelse är om program som Word, Powerpoint och Word perfect skulle använda samma filformat och obehindrat kunde öppna varandras textfiler.

Kunskap saknas

Branschen har jobbat i tio år på att hitta ett neutralt mjukvaruoberoende format för att överföra BIM-data mellan olika system. Idag är den internationellt dominerande standarden IFC, Industry Foundation Classes. Men nya amerikanska format har dykt upp och konkurrerar om världsherraväldet.

- Standarden IFC har kommit väldigt långt och den bör man fortsätta att utveckla. Det finns ingen anledning att utveckla och fortsätta tillämpa någon annan standard, anser Håkan Blom, pensionerad vd för Tyréns, som jobbat med it-frågor inom branschen under ett par decennier.

Samtidigt är det ofta kunskap hos användarna som saknas.

- Det finns redan idag programvaror som är funktionella och kompatibla, fast väldigt få vet om det. Företag kan till exempel börja med att skapa sin interna BIM-process, bara den processen effektiviserar och sparar pengar, säger Gustav Jansson.

Även Marcus Bergljung, CAD-ansvarig på Skanska Sverige, är övertygad om att de program som finns idag är kompetenta nog att skapa bra BIM-modeller. Men det finns brister i samordningen mellan programmen som används av de olika parterna under en byggprocess.

- Det varierar hur mycket information man får med sig när man överför data mellan olika projekteringsprogram. Min vision har alltid varit att man ska sitta och jobba i programvaror som använder samma modell, det vill säga samma databas med information. Men sådana verktyg har vi inte ännu, säger han.

Ett vitt papper

Ett annat hinder är att branschen saknar en standard för vilken typ av information som ska ingå i den BIM-datafil som levereras.

- Det är ett helt vitt papper. Man kan få precis vad som helst om man till exempel beställer 3D-projektering och inte specificerat noggrant vad BIM-filen ska använda det till. Här råder det en väldigt stor okunnighet inom branschen, säger Jan-Olof Edgar.

Ett tredje hinder är att det saknas affärssystem som direkt kan använda BIM-data. Det är helt enkelt ytterst få programvaror som kan öppna BIM-modellen och använda datan till exempelvis entreprenörens inköpssystem.

- Informationen är inlåst i olika format. Det krävs idag ganska stora insatser av it-konsulter för att få en koppling mellan systemen, säger han.

Projektören måste därför fortfarande ta fram rapporter och mängdförteckningar samt skicka dem som pdf- eller excelfiler till inköpsavdelningen.

Nytänkande krävs

Byggbranschen ligger därför långt efter tillverkningsindustrin som redan har vävt samman olika verktyg och program så att de kan utnyttja samma data. Exempelvis kan en maskindel skapas i ett CAD-program och skickas vidare genom olika datorer ända fram till fabriken som tillverkar den. Men byggbranschens BIM-verksamhet är fortfarande isolerade öar som inte kommunicerar med varandra.

Det största hindret är både psykologiskt och ekonomiskt, anser Håkan Blom. Man måste byta tankeprocess för projekten när man byter från 2D-Cad till BIM, hela processen startar på ett annat sätt. Att gå från manuellt ritande till 2D-Cad var ett mycket mindre steg.

Problemet är delvis generationsbundet, anser Gustav Jansson. De unga medarbetarna kommer in i branschen med en betydligt större it-mognad än sina chefer. Utvecklingen skulle kunna gå mycket fortare om man släppte fram de unga.

- BIM är inte längre bara en IT-fråga, företagsledare måste ta sig tid att sätta sig in i detta område och fundera på hur detta kommer att passa in i företagens framtida affärsstrategi. Det här händer nu. De bolag som inte hänger med i den här utvecklingen kommer att få det mycket svårt, och kan slås ut. De som anpassar sig blir vinnarna, säger Gustav Jansson.

En tidsfråga

Den pågående byggboomen är ytterligare en förklaring.
- Det är lite av ett moment 22. Det är högkonjunktur och ett enormt tryck i branschen. Då har man inte tid att skaffa nya verktyg. Och när det är lågkonjunktur då har man inte råd, säger Håkan Blom.

Men problemet är ändå bara en tidsfråga, förr eller senare kommer alla att ha gått över till BIM, bedömer han.

- Så här jobbar man inom fast industri. Det är ju stenålder att rita planer när man kan modellera i 3D med de verktyg som finns idag, säger Håkan Blom.Faktaruta: Detta är BIM

BIM uttalas "bim" och är en förkortning för Building Information Model och Building Information Modeling. Eller byggnadsinformationsmodeller på svenska. Det är idag ett vitt begrepp som betyder olika saker beroende på vem som använder det. Men för de flesta innebär det datoriserade system för informationshantering och visualisering under byggprojekt, från idéstadiet och genom hela byggnaden livslängd. BIM är dock inte samma sak som 3D, trots att visualisering ingår. Datormodellerna i BIM skiljer sig genom att de bygger på databaser.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.