Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Byggbranschen först med digital bokhylla

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Som första informationsföretag i byggbranschen lanserar Svensk Byggtjänst en digital bokhylla fylld med regler, skrifter och författningar samt Byggtjänsts egna e-böcker.


I e-bokhyllan finns Boverkets publikationer samt SEKs elstandarder och annan referens- och facklitteratur inom bygg- och fastighetsområdet. Dessutom är hela AMA (Allmän Material och Arbetsbeskrivning) sökbar. Tillsammans blir det runt 40 000 sidor.

-Förhandlingar pågår med andra myndigheter och organisationer bland annat Vägverket, Banverket och SIS för att få in fler regelverk. Vi räknar med att E-bokhyllan ska växa med nya titlar var och varannan vecka en lång tid framöver, säger Jonas Sjögren, litteraturansvarig inom Svensk Byggtjänst.

Distanshandeln ökar kraftigt och Byggtjänst hoppas att med e-bokhyllan bli förstahandsvalet när aktörerna i byggbranschen ska leta information på nätet.

Att besöka e-bokhyllan och "bläddra" i böckerna är gratis. I e-bokhyllan kan man söka på begrepp, termer och enstaka ord och få fram relevanta sidhänvisningar. Man får läsa ett tiotal sidor utan kostnad och se på böckernas innehåll. Verkar boken intressant beställs boken på nätet och placeras i den egna e-bokhyllan.

Man kan maila sidor ur e-böckerna vilket är praktiskt om man snabbt vill diskutera en text med en kollega. De går även att skriva ut sidor från de e-böcker man köpt men bara en sida i taget, så vill man ha boken fysiskt är det definitivt enklare att köpa den.

Den digitala bokhyllans sökmotor uppges vara kraftfull och det går snabbt att göra både översiktliga och avancerade sökningar. Böckerna är indelade i kategorier, vilket underlättar sökandet efter speciella titlar inom ett specifikt område.

E-bokhyllan har Byggtjänst utvecklat tillsammans med eLib och webadressen är www.byggtjanst.se.

Byggbranschen är först med denna typ av digitala bibliotek.

-Systemet passar perfekt för de flesta typer av yrkeslitteratur, kurslitteratur och litteratur för olika specialintrressen, säger Py Söderström på eLib.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.