Digitalisering
Bygger bort smittorisker med hjälp av AI
Publicerad: 3 september 2020, 06:11
Joachim Dekker, affärsutvecklingschef på Autodesk. Foto: Autodesk
Hur undviker man köbildning vid receptionsdisken när människor kommer tillbaka till kontoren när pandemin väl klingat av? Svaret kanske stavas generativ design, enligt Joachim Dekker på Autodesk.
Coronapandemin har ställt nya krav på digitala lösningar – men också på de fysiska miljöerna. Generativ design kan vara ett hjälpmedel för arbetsgivare och fastighetsägare att snabbt ställa om till en ny verklighet.
Läs även: Fem områden där AI kan revolutionera branschen
Kort och gott handlar generativ design om att låta datorn ta beslut åt människor: Genom att säga till en dator vad du önskar för slutresultat ger den genom generativ design förslag, där tusentals processorer i molnet kan arbeta tusentals gånger snabbare än en människa vid en dator.
Joachim Dekker är affärsutvecklingschef Norden & Polen på Autodesk, som står bakom programvaran. Han tror att pandemin, precis som andra utmaningar genom historien, kommer att leda till nya innovationer – där coronaviruset accelererar en digitalisering som påbörjats inom branschen det senaste decenniet.
Hur tror du att generativ design kan användas kopplat till nya kontor efter coronakrisen?
– Med generativ design blir det enklare att förutse och förstå hur ett kontor skulle kunna anpassas till nya önskemål, behov eller förutsättningar. Tekniken går att applicera på till exempel flöde, arbetsförhållanden och kundupplevelse och hjälper en designer att se bortom vissa kanske förutfattade meningar eller från början självklara val.
Pandemin har blivit något av en väckarklocka, tror Joachim Dekker, där behovet av att kunna arbeta och samarbeta på distans har blivit tydligare än någonsin.
Läs även: Parametrisk design, vad är det?
– Vi ser nu också en stor efterfrågan på att snabbt kunna organisera om och anpassa miljöer, kontor, restauranger och så vidare till nya krav. Vi behöver sammanfattat bygga en infrastruktur som är mer anpassad för att möta förändringar.
Hur kan teknologi bidra till att anpassa befintliga miljöer till ”det nya normala”, med social distansering och så vidare?
– Med tekniken kan man snabbt få fram nya och mer fördelaktiga alternativ för till exempel möblering och hur man bäst kan använda en kontorsyta. Var ska receptionsdisken lämpligen stå för att undvika köbildning? Hur ska skrivbord och möteslokaler arrangeras så att man kan hålla ett visst avstånd? Sedan sparar det ju även mycket värdefull tid. På samma tid som det tar för en människa att skapa ett fåtal olika alternativ så kan generativ design få fram tusentals varianter som möter ens kravställning.
Hur tror du att kontorsmarknaden kommer att se ut på tio års sikt?
– Både marknader och världen överlag står inför en tid av förändring, där förmågan att snabbt kunna anpassa sig kommer att bli allt mer angeläget. Vad gäller kontorsmarknaden specifikt så är det nog troligt att förvänta sig en större flexibilitet mellan fast och rörlig kontorsplats, där även hemmakontor kommer att bli vanligare och mer accepterat som ett alternativ. Framtiden kommer att se annorlunda ut än vad den gör i dag – och oavsett bransch så gäller det att förbereda sig.
Maria Nordlander