Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Byggföretag slipper "agera bank" med Hogia

Publicerad: 17 november 2009, 15:28

Programvaran har automatiserat hanteringen av en rot-fakturas flöde.


Automatiseringen innebär att byggföretaget har full kontroll på vilka fakturor som betalats, varvid dessa omedelbart kan skickas vidare till Skatteverket för utbetalning av skattereduktionsbeloppet. De kan även skickas via fil till Skatteverket för snabbare hantering. Fördelen blir att ansökan ankommer till myndigheten samma dag som sänddatum.

Sedan 1 juli i år kan rot-avdraget göras enligt fakturamodellen; en privatperson som anlitar ett byggföretag för reparation, ombyggnad och tillbyggnad får sin skattereduktion direkt på fakturan. När kunden betalat sin del av fakturan kan byggföretaget ansöka om utbetalning av resterande del hos Skatteverket. Utbetalning skall då ske inom 10 dagar.

Detta har inneburit att byggföretag "agerar bank" då de ligger ute med pengarna i väntan på beviljande av skattereduktion. Denna innestående fordran är osäker eftersom en privatperson kan få avslag på sin ansökan hos Skatteverket. Byggföretaget måste då skicka betalningspåminnelse till kunden i fråga på den återstående skulden.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.