Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Byggtjänst ska förvalta Coclass

Publicerad: 21 december 2017, 09:59

Svensk Byggtjänst får uppdraget att förvalta Coclass – byggsektorns nya digitala klassifikationssystem. Coclass kommer att effektivisera informationshanteringen i alla typer av större bygg- och förvaltningsprocesser.


– Svensk Byggtjänst har haft en central roll i utvecklingen av Coclass och det är mycket glädjande att vi nu även fått branschens förtroende att förvalta systemet, säger Urban Månsson, vd på Svensk Byggtjänst.

Att avtalen om förvaltning är klara och signerade innebär att Coclass nu kan marknadsföras och användas på bred front med hjälp av olika licenser. Det kommer alltid att finnas en gratisversion av systemets innehåll, plus olika tilläggstjänster anpassade för olika användare och behov.

– En stor och viktig pusselbit av standardiseringen för BIM finns nu på plats, vilket kommer att effektivisera informationshanteringen hos sektorns alla aktörer. CoClass är helt centralt för att vi i sektorn ska kunna möta digitaliseringen i alla våra processer, säger Olle Samuelsson, vd på BIM Alliance, som är en av delägarna i Coclass.

De organisationer som slutit avtalen om förvaltning av Coclass med Svensk Byggtjänst är följande: BIM Alliance, Trafikverket, Swedavia, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Stockholms läns landsting (SLL), Trafikförvaltningen och Samverkansforum för statliga byggherrar och förvaltare.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.