måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Construction Summit: ”Byggbolag och techbolag måste jobba mer ihop”

Publicerad: 21 mars 2022, 13:04

Christina Claeson-Jonsson, chef för forskning och innovation på NCC. Foto: Carina Gran

Hallå där Christina Claeson-Jonsson, chef för forskning och innovation på NCC. Du ska delta i en panel på Construction Summit den 24 mars om digitalisering. Hur ser det ut just nu inom bygg?

Ämnen i artikeln:

Construction SummitNCC


– Vi vet att branschen ligger efter jämfört med andra sektorer men samtidigt så är bygg en stor och fragmentiserad bransch. Vissa moment är väldigt svåra att göra digitalt, det går inte att spika i en spik med hjälp av en mobiltelefon. Det är inte så att branschen är okunnig, vi har tagit stora steg framåt på kort tid.

Läs även: Change Makers engagerar sig i Construction Summit 

Vad har skett de senaste åren?

– Attityden har ändrats från att digitalisering har setts som en nödvändighet till idag då man ser det mycket mer som en möjliggörare. Digitalisering har definitivt tagit platsen som det som ska utveckla vår verksamhet och låsa upp flaskhalsar, inte minst inom hållbarhet.

Vad behövs nu?

– Att vi samlar ihop alla initiativ som redan finns för att vår verksamhet ska bli effektivare och säkrare och att den data som finns ordnas och struktureras. Branschen har till exempel fortfarande svårt att dela kunskap mellan ett lokalt projekt till ett annat lokalt projekt. Vi måste även accelerera så att individnivån möter den organisatoriska nivån. Datan i sig är inte värdefull förrän man har gått från data till information.

Anmälan: Läs mer om Construction Summit och anmäl dig här! 

Och mer?

– Ökad kompetens och att gå in i partnerskap med techbolag är sådant som behövs för att digitaliseringen ska kunna ta mer rejäla kliv framåt inom bygg.

Har du några konkreta exempel på hur NCC tagit nya steg inom digitalisering?

– Vi har testat robothundar och drönare till exempel. Det handlar inte om att ersätta människor utan att hitta lösningar för moment som upplevs som tråkiga eller är farliga. Uppkopplad byggplats och uppföljaren Digital Transformation är viktiga sektorsinitiativ som jag också vill nämna.

Läs även: ”Vi möter ett stort intresse för Construction Summit” 

Vad ser du mest fram emot när ämnet digitalisering ska diskuteras på Construction Summit?

– Att belysa olika perspektiv är väldigt viktigt. Jag ser på saker och ting utifrån min lins men ett samtal kan belysa olika sätt att se på det hela. Det ser jag fram emot.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev