Digitalisering
Därför har corona gjort att branschen fått en knuff mot digitaliseringen – tre avgörande punkter
”Få branscher har så många lågt hängande frukter som de kan plocka med hjälp av AI och digitalisering”, säger Göran Lindsjö, AI-rådgivare. Ändå har digitaliseringsresan gått relativt långsamt i samhällsbyggnadssektorn. Men det kan Coronakrisen ändra på tror flera experter.
Publicerad: 11 juni 2020, 13:45
Göran Lindsjö, AI-rådgivare, deltog på Nordic Contechs webbsända seminarium.
När Almedalsveckan ställdes in ställde Nordic Contech om. Nu har de hållit ett första av en hel serie webbsända seminarier. Fokus var hur den pågående pandemin kommer att påverka Samhällsbyggnadssektorn. De medverkande experterna var eniga – krisen kommer att ge sektorn en skjuts in i den digitala framtiden. Varför? Det kan sammanfattas i tre punkter:
Folk tvingas samarbeta
I en kris inser folk att de är beroende av andra. Till exempel tvingas beställare och leverantörer samarbeta för att hantera försenade leveranser. Just samarbete brukar experterna lyfta fram som en nyckelfaktor för att lyckas med digitalisering. Ju fler aktörer som gynnas av digitaliseringen, desto större chans att den verkligen implementeras. Och det handlar inte bara om samarbete mellan byggföretag.
– Vi ska hitta nya aktörer med befintlig eller ny teknik som vi kan matcha mot traditionella byggföretag, säger Lars Redtzer, chef branschutveckling Byggföretagen.
Nu är alla digitala
Användandet av digitala lösningar har accelererat under krisen. På bara någon veckas tid ställde i princip en hel värld om till digitala möten. Samtidigt har företagen vässat sina digitala kanaler och tvingats analysera sin digitala kompetens.
– Nu vet vi att vi kan förändras och att vi kan göra det snabbt. Om jag vet att jag kan förändra hur jag arbetar varje dag, då kan jag också förändra något annat i min verksamhet, säger Katarina Nylander, styrelseledamot Spotscale.
Tid att tänka
Bilden av samhällsbyggnadssektorn som en ”fat cat” som nöjer sig med status quo återkom under seminariet. Nu är det slut med det. När orderingången minskar tvingas företagsledare omvärdera och tänka nytt. Bara känslan av att befinna sig i en kris ger också en ökad förändringsvilja.
– Jag sitter i möten, det är det min vardag handlar om. Skillnaden mot innan krisen är att jag reser väldigt mycket mindre. Så jag har frigjort cirka 25 timmars restid per vecka. Det ger mig utrymme att tänka, och tänka framåt, det är en otrolig styrka, säger Ali Sadeghi, investeringsdirektör på Trafikverket.
Rätt använd blir den frigjorda tiden ett kraftfullt verktyg för omställning.
Läs även: ”Att rita hus ska vara lika enkelt som att spela dataspel”