söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Därför lanserar betongbyggaren en egen app för transporter: ”För bra för att inte dela med sig av”

Publicerad: 1 november 2021, 14:38

Linus Trulsson (förgrunden) och Mattias Nyberg (bakgrunden) utgör Logic Link – en transportörsapp som springer ur prefabbolaget C3C. Foto: Logic Link

Prefabbyggaren C3C letade efter ett sätt att effektivisera sina transporter och utvecklade ett eget transportsystem. Nu står innovationen på egna ben genom startupen Logic Link som ska underlätta vardagen för landets åkerier.

Ämnen i artikeln:

logistiktransporter

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Byggindustribolaget C3C, med säte i Växjö, levererar prefabricerade betongkonstruktioner inom bland annat miljöteknik, samhällsskydd och infrastruktur. Bolaget har produktion på 130 platser runtom i Norden och använder dessutom ofta returbetong i produktionen.

– Vi transporterar cirka 100 000 ton produkter per år och i fjol tog vi hand om och byggde projekt med ungefär hälften av den volymen. Därför har vi oftare returtransporter än vad som är vanligt i branschen, säger Marcus Richardson, vd för C3C.

LÄS MER: ”Byggbranschen är ett smörgåsbord för techbolagen”

Transporterna är därför en viktig faktor i C3C:s verksamhet och för att smidigt kunna samordna körningarna tog man hjälp av utvecklaren Linus Trulsson för att skapa ett eget transportsystem.

– Det har underlättat väldigt mycket för oss. Vi har tidigare haft tre transportledare som har ansvarat för våra transporter. Men nu har två av dem kunnat göra annat och har blivit riktigt bra säljare, säger Marcus Richardson.

För bra för att inte dela med sig av

C3C kände att systemet var för bra för att inte dela med sig av och tog kontakt med Mattias Nyberg, som tillsammans med Linus Trulsson började arbeta med att ta fram en ny produkt, baserad på tekniken som C3C använder. Resultatet blev Logic Link, en public transportbörs där åkerier kan minska tomkörningar genom att ha kontakt med varandra. Via appen kan transportledare bjuda in aktörer som de normalt samarbetar med till sitt nätverk.

– Åkerier har alltid gjort affärer med varandra och delar med sig av sina körningar. Men tidigare har det skötts med telefonen. Logic Link är en plattform där åkarna kan skapa sina egna grupper, hålla kontakt med varandra och samordna sina körningar för att slippa tomtransporter, säger Mattias Nyberg, produkt- och kommunikationschef på Logic Link.

Neutral part

Logic Link ska vara en tjänst som är till för chaufförerna och åkerierna själva och C3C är en neutral part i projektet.

– Många har varit intresserade av att investera i Logic Link, men för att det ska vara rättvist för alla vill vi inte att andra företag som arbetar inom logistik ska vara inblandade i appen, säger Marcus Richardson.

Appen lanserades i slutet av oktober och är i inledningsfasen avgiftsfri för användarna att använda. Planerna för framtiden är stora och appen kommer fortsätta att utvecklas.

– Den funktion som efterfrågats mest är att kunna använda platstjänster för att i realtid se vilket åkeri i ens nätverk som har en tom bil i närheten, säger Mattias Nyberg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev