Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Digital teknik för säkrare byggen

Publicerad: 5 oktober 2015, 11:13

Företrädare från branschorganisationerna diskuterade branschens behov med Buildsafe.

Foto: Johanna Åfreds

Digital teknik ska göra landets byggarbetsplatser säkrare. Det vill företaget Buildsafe, som inleder en studie på två byggen tillsammans med KTH.

Ämnen i artikeln:

säkerhet


– Det ska vara lätt att rapportera säkerhetsbrister för de som jobbar ute på bygget, säger Leo Sydow, marknadschef på Buildsafe.

Det kan handla om att någon ser en lös sladd eller att en utrymningsväg är blockerad. Den anställde kan då ta en bild med sin mobiltelefon och skicka in den. Om anmälaren så vill kan denne vara anonym. När anmälan mottagits, och när avvikelsen åtgärdats, kommer snabb respons tillbaka. Detta är dock bara en av möjligheterna som finns i den digitala helhetslösning som Buildsafe fått pengar från Svenska byggbranschens utvecklingsfond (SBUF) för att testa.

– Vi vill sjösätta ett system där rapportering, dokumentering och uppföljning sker digitalt. I dag är säkerhetsarbetet till stor del analogt och metoderna är tidskrävande, ineffektiva och krångliga, säger Viktor Broberg, vd på Buildsafe.

Ska frigöra tid

Tanken är att spara in på tiden vid skrivbordet och frigöra mer tid för säkerhetsarbete i praktiken.

– Det handlar om att minimera administrationen så att ansvarig kan lägga mer tid på skyddsronderna. Genom mjukvaruplattformen och mobilapplikationen minskar ledtiderna från att en fara upptäcks till att den åtgärdas, säger Leo Sydow.

Buildsafe har haft möten med representanter från olika branschföretag och branschorganisationer för att kartlägga behoven. Forskare på KTH kommer att göra en kartläggning med hjälp av bland annat enkäter och intervjuer på två av Veidekkes och Zenguns byggprojekt i Stockholm ett halvår framåt.

– Vi kommer att kartlägga hur säkerhetsarbetet på de här två byggarbetsplatserna ser ut i dag och göra en utvärdering om vad de anställda tycker om att använda den nya digitala lösningen, berättar forskaren Teresia Nyman på skolan för teknik och hälsa på KTH.

Även Jörgen Eklund, professor på skolan för teknik och hälsa på KTH, deltar i studien.

– Vi kommer även att utvärdera om den nya tekniken kortar ned tiden till åtgärd och om den underlättar kommunikationen, säger han.

Många synpunkter

På träffen med företrädare för branschorganisationer kom många synpunkter fram om vad som är viktigt när arbetet går vidare.

– Det viktigaste är inte tekniken utan att ha viljan och personalen med sig när det kommer till allt säkerhetsarbete, säger Rickard Lindberg från Elektriska Installatörsorganisationen EIO.

Tekniken måste vara lätt att använda så att det inte blir ytterligare en börda, menade flera. Björn-Inge Björnberg, ombudsman på fackförbundet Seko, talade om hur stora skillnaderna är i arbetsmiljöarbetet beroende på vem som leder ett projekt.

– Det bygger väldigt mycket på ledarskapet ute på de enskilda projekten och skillnaderna kan vara stora inom samma företag. Det vore bra med ett verktyg som kan identifiera detta, påpekar han.

Relaterade artiklar

Digitalt säkerhetsarbete vann pris

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev