Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Digitala bygghandlingar lösningen i Antarktis

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Att bygga i Antarktis liknar ingenting annat. Förutom att de extrema klimatförhållandena gör själva byggandet till en fysisk utmaning gör den synnerligen oregelbundna postgången att man måste hitta nya kommunikationslösningar.

Med hjälp av det svenska Byggnetsystemet, ett webbaserat projekthanteringssystem för bygg- och fastighetssektorn, bygger norska staten just nu ut en ny forskningsstation 30 mil från iskanten i den norska sektorn av Antarktis, Dronning Maud Land.
Forskningsstationen byggdes i en första etapp i november men redan i januari påbörjades en ny del på 300 kvadratmeter. Byggnaden måste stå emot 60 minusgrader och vindstyrkor på 60 sekundmeter.

Troll blir Norges första permanenta forskningsstation med året runtbemanning.
Svensk vinter innebär sommar i Antarktis - eller åtminstone en något mindre kall årstid med temperaturer mellan 5 och 15 minusgrader. 30 personer deltar i transporter och byggande.

Byggnaden anländer som en 350 ton tung byggsats bestående av 30 rödmålade containrar som monteras ihop och förankras på ett stålfundament med pelare nedborrade i permafrosten.

Byggnet löser bland annat problemet med att pappersritningar är svåra att skriva ut och hantera i Antarktis.

Föregångaren till Byggnet utvecklades ursprungligen i samband med Globenprojektet 1987, där ett IT-baserat projektnätverk användes fullt ut för första gången. Arkitektkopia utvecklade sedan en egen lösning baserad på erfarenheter från Globen. 1991 användes det nya verktyget för första gången på ett sjukhusbygge i Linköping. 1997 utvecklades ytterligare och blev webbaserat. I samband med detta valde Arkitektkopia att lägga ut verksamheten i ett eget bolag.

Verktyget innehåller dokumenthantering, ärendehantering, förfrågningshantering (digitala anbudsförfrågningar), arkivhantering, viewer (tittskåpsfunktion) samt beställningsrutin för ritnings- och dokumentkopiering med distribution.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.