Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Digitalisering öppnar för alternativ finansiering

Publicerad: 10 mars 2017, 11:27

Dominic Thasarathar, Senior Industry Program Manager Construction, Autodesk.

Foto: Autodesk

Hur ska allt det vi bygger finansieras i framtiden? Autodesks Dominic Thasarathar pekar ut flera otraditionella alternativ.


Att offentliga medel inte räcker för att bekosta infrastruktursatsningar är känt sedan länge. Privata intressen träder ibland in som en part, men de ekonomiska riskerna har lika många gånger avskräckt de privata investerarna.

I framtiden ligger svaret i stället i att tekniska lösningar kommer att göra det lättare att föra över pengar från den privata sektorn till investeringar i infrastruktur. Det menar Dominic Thasarathar på Autodesk i London där han har titeln Senior Industry Program Manager Construction.

– Risk stoppar många investerare men det finns vägar till att förstå riskerna och eliminera dem. BIM är ett första steg, säger han.

Bortom BIM finns ytterligare trender som kommer att bli ännu mer avgörande, tror han.

– Molntjänster och Big Data erbjuder oändliga möjligheter för att skapa bättre beslut och bättre design. Även mötet mellan den fysiska världen och den digitala i exempelvis augmented reality innebär enorma möjligheter att skaffa sig kontroll över ett projekt i förväg. Glappet mellan projektering och utförande kommer att minska så mycket att även en stor del av riskerna försvinner, säger han.

Ytterligare ett sätt att frigöra kapital från den privata sektorn är att bli bättre på att säkerställa hur mycket värde som finns i en tillgång, föreslår Dominic Thasarathar. Detta skulle kunna göras genom att använda tekniska mätverktyg och sensorer som kan samla in information om exempelvis en vägs fysiska standard just nu. Även fakta om vägens underhåll och prognoser om fordonens rörelser på vägen kan tillhandahållas tack vare nya digitala analysmöjligheter.

Även crowdfunding inom infrastruktur kan komma att få större betydelse framöver tror Dominic Thasarathar. Det vill säga gräsrotsfinansiering av projekt som allmänheten tycker är viktiga.

Han talar även om att han ser tre utvecklingslinjer som kommer att accelerera och förändra branschen de kommande 3–7 åren.

Den ena handlar om generativ design, där man med datorns hjälp får fram optimerade förslag och lösningar utifrån givna parametrar och önskade värden. Den andra att aktörer i branschen kommer att kunna fatta bättre och mer välinformerade beslut, tack vare datainsikter men också möjligheterna med VR (Virtual Reality) som gör att man kan kliva in i en byggnad innan den står klar. Den tredje utvecklingslinjen innebär ökad spridning av prefabricering och standardisering i byggandet.

– En del företag har blivit bra på det vilket också har lett till att de fått väldigt bra kontroll på ekonomin. Att gå från 3D-design till användandet av 3D-printing av hela byggnader är ytterligare ett exempel på prefabricering och standardisering som kommer starkt de närmaste åren, säger Dominic Thasarathar.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.