Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

En fjärdedel av alla nybyggen ska 3D-printas

Publicerad: 22 Oktober 2019, 04:05

Bild 1/3  Joachim Dekker, försäljningschef Norden på Autodesk.

Foto: Autodesk

Ett 3D-printat Burj Khalifa. Kan det vara nästa steg för Dubai? Förenade Arabemiraten har antagit en strategi för 3D-printing som väcker uppmärksamhet i branschen.


Redan 2016 fick Dubai en strategi för 3D-printing. Den senaste versionen av strategin presenterades i våras. Den riktar sig framför allt mot två branscher – bygg och medicin. Strategin anger att 25 procent av varje enskild ny byggnad ska vara 3D-printad från och med 2025. Förenade Arabemiratens uttalade mål är att Dubai ska bli världsledande på 3D-printing till 2030.

– Det har varit olika uppgifter som kommit från Dubai. De flesta är väldigt optimistiska. Dubai och Förenade Arabemiraten brukar inte vilja ligga i skuggan av andra, säger Joachim Dekker, försäljningschef Norden på Autodesk.

Även Lars Isaksson, forskningsingenjör på Umeå universitet, specialiserad på 3D-printning med cellulosa, tycker att Dubais strategi för 3D-printing låter väl optimistisk.

– Jag har ingen kunskap om just deras projekt, men när jag tänker på nybyggnation i Dubai ser jag stora skyskrapor framför mig. Att det skulle vara stora 3D-printers som bygger skyskrapor om fem år, det tror jag inte på, säger han.

Ny teknik behövs

Det betyder inte nödvändigtvis att Dubai kommer att missa sitt mål för 2025. En vidare definition av 3D-printing, eller additiv tillverkning som det också kallas, kan inkludera tekniker som vävning och gjutning. Och att 3D-printa utvalda delar eller detaljer i en byggnad, som sedan levereras till bygget och monteras som vilken annan byggprodukt som helst, är något helt annat än att 3D-printa en hel byggnad.

– För att svara på om det är realistiskt måste man först och främst få en klar definition av vad de menar med 3D-printing, säger Lars Isaksson.

Ett första steg skulle kunna vara att 3D-printa utsmyckningsdetaljer, ljudabsorbenter för bättre akustik och liknande.

– Där har du fördelen att du inte behöver fundera lika mycket på hur till exempel hållfastheten påverkas av inblandning av 3D-printing. Men generellt så är vinsten med 3D-printing störst för komplexa och högt värderade delar. Metoden är fortfarande ganska dyr. Det är inte lönsamt att 3D-printa tegelstenar till exempel, säger Lars Isaksson.

Joachim Dekker tycker att det är positivt att Dubai har högt satta mål.

– Det är positivt för en bransch som är i behov av reformer och experimenterande av nya metoder och teknologi. Målet säger inte explicit att hela byggnader ska 3D-printas 2025. Man kan snarare förvänta sig att delar av byggnaderna kommer att 3D-printas, säger han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.