Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

EU-projekt för mer 3D i byggvärlden

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Häromveckan arrangerade NCC en internationell tvådagarskonferens för EU-samarbetet InPro som var startskottet för att utveckla 3D-tekniken. Deltog gjorde 40 personer från tio europeiska länder.
-Syftet med det fyraåriga projektet är att utveckla 3D-tekniken i byggbranschen när det gäller att koppla information till ritningarna säger Stefan Lindsköld, på NCCs enhet för forskning och utveckling.
Vad står InPro för?
-InPro står för Information och Processer och har en budget motsvarande 13 miljoner euro (cirka 125 Mkr), varav 7,5 miljoner euro (cirka 70 Mkr) kommer från EUs ramprogram för forskning och utveckling.
Vem är koordinator för projektet?
-NCC är koordinator för projektet, som totalt har nitton partners från hela Europa. Från Sverige märks även Luleå Tekniska Högskola, White arkitekter samt Byggherreforum.
Vilken är målsättningen?
-Målsättningen med projektet är att bidra till ett paradigmskifte som revolutionerar den tidiga projekteringen av byggnader. Detta innebär bland annat att utveckla dagens projekteringsprocess mot en öppen informationsplattform, där alla parter i ett byggprojekt deltar interaktivt. Genom att koppla information till varje objekt i 3D-ritningarna, exempelvis ett fönsters egenskaper eller inköpsavtal, öppnas möjligheterna att förutsättningslöst modellera fram de bästa och samtidigt mest prisvärda konstruktionerna. Det är bra om vi kommer in i byggprocessen så tidigt som möjligt.
Är detta nytt?
-Att rita i 3D är inget nytt, men idag kommer teknikens potential inte alltid till sin fulla rätt. Optimalt använd kan tekniken avsevärt sänka en byggnads livscykelkostnader, åstadkomma ökad kundnytta och samtidigt underlätta hela byggprocessen, från tidig projektering till byggnadens driftfas.
Vad händer mer i projektet?
-Vid sidan av utvecklingsarbetet kommer vi också att arbeta med informationskampanjer och utbildning. Bland annat ska vi bygga upp ett så kallat "research cluster", det vill säga ett nätverk av företag och organisationer som är intresserade av att bli delaktiga. Därigenom hoppas vi involvera många fler och sprida våra resultat på bred front. Alla som är intresserade att vara med och ta del av resultatet och bidra med lösningar välkomnar vi att ta kontakt med oss.
Varför är detta så viktigt?
Europeiska utvecklingsprojekt och nätverk är en viktig del av NCCs FoU-strategi. Det ger oss möjlighet att utvecklas tillsammans med andra av Europas främsta på till exempel industrialiserat byggande, energieffektivitet och bullerfri stadsplanering. Att rita i 3D kommer att bli en självklarhet framöver. Nu ska vi i höst och vinter studera bland annat flygplans- och bilindustrin och se hur de jobbar. Det är dock lite skillnad med byggindustrin som är mer komplex, säger Stefan Lindsköld avslutningsvis.
Stefan Lindsköld och Birgitta Berglund, NCC FoU, delar på arbetet med att koordinera InPro. Mårten Lindström, chef NCC Teknik och för NCC FoU, har det övergripande ansvaret för InPro-projektet.

MARIANNE SILÉN

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.