Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Facebook nobbar återvinning med växthus

Publicerad: 24 juni 2013, 12:22

Energi nog att värma en mindre stad släpps ut från Facebooks nystartade serverhall i Luleå. Varmluften hade kunnat utnyttjas till odling i växthus. Företaget Plantagon har erbjudit sitt vertikala växthuskoncept men fått nobben av Facebook.


– Vi kontaktade dem för ett år sen och erbjöd våra tjänster men det har inte lett något projekt än så länge. Våra säljare tar löpande kontakt meds Facebook, säger Joakim Ernback, projektledare på Plantagon.

Facebooks serverhall är den första av tre planerade byggnader. Den är stor nog att rymma 17 hockeyrinkar. Utrymmet är fyllt av rackmonterade datorservrar som lagrar det sociala mediets statusuppdateringar och bilder.

Servrarna är energisnåla jämfört med traditionella system, enligt Facebook. De drivs också med el från svensk klimatsmart vattenkraft.

Men varje processor med arbetsminne utvecklar ungefär 200 watt värme. När alla datorer i de tre byggnaderna är i drift kommer de gissningsvis 500 000 processorerna i hallen att sluka ungefär 1 terawattimme el varje år. Det är lika mycket el som SSAB:s stålverk i Luleå använder, enligt utvecklingsbolaget Luleå Näringsliv.

All el omvandlas till värme i Facebooks serverhall. Hallen kyls med kall utomhusluft men nästan ingenting av värmen återvinns, avslöjade Tidningen Byggindustrin förra året (nr 6, 2012). Luft med temperaturen 35-40 grader Celsius släpps ut i det norrbottniska landskapet, vilket med stor sannolikhet kommer att förändra ekosystemet kring serverhallen.

Att koncentrera värmen med värmepumpar och konvertera den till fjärrvärme blir för dyrt, enligt Facebook. Marknaden för fjärrvärme är dessutom redan mättad av SSAB:s spillvärme. Men till odling hade varmluften passat utmärkt.

– All låggradig energi som inte går att utnyttja på andra ställen är idealisk för all växthusproduktion, säger Joakim Ernback på Plantagon.

I början av år 2014 är det byggstart för det första växthuset. Byggherre är Tekniska Verken i Linköping, som bland annat bränner sopor samt producerar biogas och fjärrvärme. Bolaget har ett överskott av ljummet vatten som kommer att fungera perfekt i Plantagons system, enligt Joakim Ernback.

Konceptet med vertikala växthus är skapat för utrymmessnål, stadsnära, energisnål och klimatsmart odling. Odlingslådor ställs på transportband och flyttas långsamt genom det vertikala växthuset tills grönsakerna är färdiga att skördas.

Byggnaden kommer att energieffektivisera Tekniska Verken ytterligare samt ge bolaget massor av grön pr. Den möjligheten ser Facebook ut att missa.

Fakta

Eleffekt Facebooks tre serverhallar: 100 megawatt

Eleffekt SSABs stålverk i Luleå: 80-90 megawatt

Eleffekt världens snabbaste superdator K Computer (Japan): 12 megawatt

Energianvändning Facebooks tre serverhallar: 1 terawattimme/år

Elbehov Västerås kommun: 1 terawattimme/år

Elbehov 40 000 villor med direktverkande el: 1 terawattimme/år

Elbehov 1 villa uppvärmd med direktverkande el 25 000 kilowattimmar/år

Elbehov svensk industri: 55 terawattimmar/år

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.