lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Fastighetsjätte förvärvar BIM-företaget: ”Skapar en unik position på marknaden”

Publicerad: 11 juli 2022, 14:42

Christoffer Börjesson, chef för Newsec Digital Accelerator, och Petter Bengtsson, vd för Zynka BIM. Foto: Viktor Fremling / Elias Ljungberg

Den ledande BIM-aktören Zynka får en ny ägare. Bolaget, med ett 50-tal medarbetare, förvärvas nu av Newsec, som med köpet stärker kompetensen inom BIM, GIS och digitala tvillingar.

Ämnen i artikeln:

BIMdigitala byggtjänster

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Zynka BIM, som grundades 2014 och vid senaste bokslutsperioden 47,5 miljoner kronor, är specialister inom digitala tjänster för bygg- och fastighetsbranschen. Nu får bolaget en ny ägare i form av Newsec, ett fullserviceföretag inom fastighetsbranschen.

Läs även: Så kan BIM hjälpa dig med klimatdeklarationen: ”All information finns redan där”

Förvärvet av Zynka görs genom Newsec Digital Accelerator, en satsning inom digitalisering och hållbarhet, som sjösattes i våras med Christoffer Börjesson som chef för arbetet med att digitalisera fastighetsbranschen. Syftet med Newsec Digital Accelerator är utforska nya affärsmodeller och tjänster för att driva utveckling av den digitala fastigheten åt såväl Newsecs befintliga kunder som nya.

Zynka erbjuder rådgivning, projektledning och verktyg för den digitala byggnaden, exempelvis genom digitala fastighetsritningar med möjlighet till inskanning av ytor för att validera ytmåtten, samt datarepresentation och ett digitalt ritningsarkiv. Med en digital representation av byggnaden visualiseras information och fastighetsägaren får tillgång till insikter om exempelvis ytanvändning och inomhusklimat. 

– Genom förvärvet adderas gedigen kompetens inom BIM, GIS och digitala tvillingar i kombination med en ledande plattform för att skapa och förvalta digitala byggnader. Nu möjliggör vi för fastighetsägare att bli mer datadrivna och påbörja sin digitaliseringsresa redan i dag, kommenterar Christoffer Börjesson, Head of Newsec Digital Accelerator, Newsec, i ett pressmeddelande.

Läs även: Vd:ns bästa digitaliseringstips: ”Alla i branschen bör spana in det här”

Newsec har vuxit kraftigt de senaste åren, både organiskt och genom förvärv, och är med fler än 2 400 medarbetare numera ledande i Norden och Baltikum inom Property Asset Management, Advisory, Investment Management och Energy Transition. Sammantaget har bolaget tillgångar till ett värde om 680 miljarder kronor fördelat på 9 000 fastigheter och totalt 50 miljoner kvadratmeter.

– Med Newsec som ägare skapar vi en unik position på marknaden, där vi kan erbjuda digital spetskompetens och lösningar för att gemensamt driva digitaliseringen av bygg- och fastighetsbranschen framåt, kommenterar Petter Bengtsson, vd för Zynka.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev