Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

ID-registrering prövades på stämman

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36


Arbetet "krafttag mot svartarbete" går vidare. Under Sveriges Byggindustriers stämma bar stämmodeltagarna en namnbricka med ett chip. På så sätt registrerades närvaron på samma sätt som ska ske på alla byggen.

-Den som vistas på ett bygge och bär en sådan bricka kan vi garantera är seriös, förklarade Bo Antoni, BI:s vd, när han rapporterade om projektet.

Bakgrunden till byggarbetsgivarnas gemensamma projekt är de stora problemen med svartjobb. Ofta kommer oseriösa entreprenörer in som underentreprenörer vid större byggen. Det är också för att slippa tvingande åtgärder från statsmakterna som branschen tar egna initiativ. Huvudentreprenören förbinder sig att föra ett register över att alla som vistas på arbetsplatsen. Det löses med hjälp av ID-brickan. Nu har en gemensam standard tagits fram med en så kallad RFIF-teknik, radiofrekvensidentifiering.
Det är fritt fram för entreprenören att handla upp tekniken från den leverantör man själv vill.

Det är samma teknik som använts på försök vid Peabs bygge av ett nytt polishus i Västervik, vilket Byggindustrin skrivit om (nr 06).

FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.