tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Infobric går in på ny marknad – köper tre bolag: "Kan skapa ett riktigt starkt erbjudande"

Publicerad: 17 mars 2023, 04:00

"Det här blir kanske vårt mest intensiva år hittills", säger Dan Friberg, vd och koncernchef på Infobric, om förvärvsläget framöver.

Foto: Noor Studio / Ramirent

Infobric förvärvar tre nya bolag och startar upp ett nytt affärsområde som ska stötta uthyrningsbranschen i Norden. Tillsammans med contechkoncernens övriga tjänster ska användarna nu kunna få bättre koll på hur hyrmaskiner används.

Ämnen i artikeln:

Infobric

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Infobric har med åren vuxit till att samla digitala tjänster för byggbranschen med allt från personalliggare till leverantörsuppföljning och fleet management. Nu växer bolaget med ytterligare ett affärsområde – digitala verktyg för uthyrningsbranschen.

– Vi har redan sedan start haft en tät kontakt med maskinuthyrarna eftersom de hyr ut vår hårdvaruelektronik för inpassering. Från början var vårt erbjudande fokuserat på människor, men i och med att vi har vuxit med telematik och fleet management har vi fått in även maskiner och fordon. Då hade alla pusselbitar utom en kommit på plats för att vi ska kunna ta fram ett erbjudande för uthyrarna, säger Dan Friberg, vd och koncernchef för Infobric Group.

Läs även: Splittrad syn på digitaliseringen hindrar utvecklingen – så kan skillnaderna överbryggas

Detta ledde till att Infobric började se över vilka affärssystem som används i uthyrningsbranschen, vilket skulle kunna bli den sista pusselbiten. De tre bolagen som har förvärvats är Hyrma, Winhyra och Intershare, som har systemen Onlet och Wincar. Först ut var Hyrma, där man har haft en dialog under en längre tid innan det landade i ett förvärv. Därefter följde ett tilläggsförvärv av Winhyra och nu har även norska Intershare förvärvats.

– De här tjänsterna är uthyrarnas affärssystem som helt enkelt används för fakturering. Men om vi integrerar systemen med Infobrics övriga tjänster kan vi koppla på hur maskinen används. Det skulle till exempel gå att upptäcka om maskinen står stilla på arbetsplatsen under veckodagarna, men går stenhårt hemma i trädgården hos en anställd på helgerna, säger Dan Friberg.

Läs även: Köpfesten i november-december: Så shoppade branschen bolag i slutet av 2022

Tre förvärv i samma segment

Intershare
Intershare AS har utvecklat affärssystem för uthyrningsbranschen i över tio år och erbjuder produkterna Onlet och Wincar. Bolaget har cirka 20 anställda och huvudkontoret ligger i Kristiansand i Norge.


Hyrma
Hyrma Administration har sedan 2010 hjälpt små och medelstora uthyrare i landet att hålla ordning på sina maskinparker och uthyrningsobjekt. Systemet hanterar i dagsläget många hundratusen avtal, fakturor och uthyrningsobjekt och artiklar. Hyrma är webbaserat och optimalt anpassat för att hantera många samtidiga användare, både via mobil och dator. Systemet är byggt på Microsoft .NET-plattformen och körs på SQL-databaser för optimal säkerhet och stabilitet.


Winhyra (Örndata AB)
Winhyra är ett affärssystem för uthyrning utvecklat av Örndata AB, speciellt anpassat för maskinuthyrare. Bolaget Örndata AB bildades 1988 och har huvudkontor i Örnsköldsvik, kunderna finns i hela Sverige.

En annan funktion som blir möjlig är att koppla på är en appstyrd access som säkerställer att bara personer med rätt utbildning har möjlighet att använda maskinen.

– Tillsammans så kan vi skapa ett riktigt starkt erbjudande, säger Dan Friberg.

Trion av förvärv är Infobrics första i år. Dan Friberg berättar att bolaget, ett förändrat ränteläge till trots, inte planerar att slå av på förvärvstakten.

– Vi baserar alla våra förvärvsbeslut på det som skapar ett bättre erbjudande för våra kunder. Tvärtom gör den stigande räntan att det blir en rimligare prissättning på bolagen. Vi kommer inte att vara mindre aktiva, utan det här blir kanske snarare vårt mest intensiva år hittills.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev