Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Integrerade solceller i plåttak

Publicerad: 20 februari 2020, 05:00

Roofit.solars soltak är en innovativ lösning som förenar traditionell takbeläggning med solceller


Ämnen i artikeln:

Nordbyggs Guldmedalj 2021

Roofit.solar är ett soltak från Estland som monteras lika enkelt som ett vanligt plåttak. Det finns inget behov av något extramaterial eller monteringsteam. Roofit.solar moduler är innovativa byggnadsintegrerade solpaneler som ersätter vanliga takbeläggnings- och fasadmaterial. Tunna energiproducerande solceller är monterade inuti takpanelerna. Takpanelerna kopplas samman mellan bärläkten under takbeläggningen.

Fördelen med denna 2-i-1-lösning är att taket ser ut som ett vanligt plåttak samt att materialkostnaden blir mindre än om man först ska lägga vanligt tak och sedan montera solpaneler separat. Taket kan dock inte läggas på ett befintligt tak utan att detta först rivs. Det sägs också att dessa paneler är slitstarkare än vanliga solpaneler och tål att gå på.

Roofit.solar finns i två moduler – 135W, 540×1955 mm, 14 kg samt och 110W, 540×1640 mm, 11,6 kg. Båda har ståltjocklek 0,5 mm och levereras i svart färg. Även om svart färg är den mest energieffektiva går det att beställa i vitt eller ljusgrått. Färgbeläggningen är baserad på svensk rapsolja.

Produkten är nominerad till  Swedish Steel Prize 2019. I juryns motivering sägs bl a: "Produkten kombinerar en effektiv solpanelslösning med ett estetiskt tilltalande, miljövänligt plåttak, vilket innebär att även historiska byggnader kan dra nytta av tekniska innovationer."

I Sverige är Energihusgruppen agent för Roofit.solar.

Harald Holm

Ämnen i artikeln:

Nordbyggs Guldmedalj 2021

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.