Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Känslor och hot del i ny VR-satsning

Publicerad: 6 februari 2020, 13:30

Alla anställda vet redan vilka som är riskmomenten på en byggarbetsplats, ändå fattar de fel beslut som kan leda till livsfarliga situationer. Nu satsar Skanska på VR för att komma vidare med säkerhetsarbetet.


Skanska Sverige har utvecklat en utbildning som snart kan gå på export. 1500 personer i olika befattningar, även underentreprenörer, har hittills gått utbildningen där ett besök i den virtuella verkligheten (VR) ska öka deras säkerhetsmedvetande. Tania Sjöberg, kompetens- och ledarutvecklare på Skanska, är ansvarig för konceptet. I praktiken går det till så att en person i sänder sätter på sig VR-glasögonen och sedan ger sig iväg ut på den virtuella byggarbetsplatsen.

– Den första scenen startar i ett omklädningsrum där man förstår av ägodelarna som finns kvar i skåpen att alla inte kom hem med livet i behåll efter arbetsdagens slut. Det blir en emotionell upplevelse, berättar Tania Sjöberg.

Läs även: Stockholm statsar på ny webbplats och podd om stadsbyggnad

När VR-besökaren sedan kliver ut på byggarbetsplatsen möts den av kaos. Det har nyss skett en olycka och det gäller att fatta snabba och korrekta beslut. Detta är bara en liten del av allt som de som går VR-utbildningen ställs inför under den kvart som de har glasögonen på sig.

Tania Sjöberg är i grunden beteendevetare. Hon berättar att det finns många vägar att gå för att öka medvetenheten gällande arbetsmiljö, men efter en tid faller många ändå tillbaka till sitt gamla beteende.

– Vi kände att vi kom till en nivå men inte längre och frågade oss hela tiden vad som krävs för att få till en verklig beteendeförändring. Vi ville utforska vad som händer om vi tar riskmomenten, som alla rent logiskt redan vet är fel, och stoppar in dem i VR.

Ökar säkerheten

Enkäter visar att 95 procent av deltagarna i efterhand ansett att utbildningen hade stark inverkan på säkerhetsmedvetandet. Efter sex månader ansåg fortfarande 84 procent detsamma, enligt Tania Sjöberg.

– Det är en väldigt bra effekt för en utbildning. Att ingen säger till dig vad du ska göra och att det blir din egen upplevelse som du kan ha med dig i känslominnet spelar stor roll.

Foto: Skanska

Tania Sjöberg reser nu runt på många av Skanskas kontor och byggarbetsplatser i landet. Hittills har besöken främst gjorts i projekt som befinner sig i startskede, har många nya medarbetare eller pågående projekt som stött på problem i arbetsmiljöarbetet. Utbildningen består av VR-upplevelsen samt en dialog- och diskussionsdel som skräddarsys till varje projekt som besöks och riktas mot olika roller och yrkesgrupper.

– Det skapar stort engagemang i hela produktionsledet. Vissa har hittat saker i VR som de har gått ut och justerat direkt efteråt på arbetsplatsen, säger Tania Sjöberg.

Fler riskmoment ska testas

VR-lösningen kommer nu att översättas till engelska. Dessutom kommer nya scenarier att byggas upp för att ringa in fler riskmoment.

– Vi tittar just nu på ett samarbete med Skanska i USA som har visat intresse för vår lösning, säger Tania Sjöberg.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.