Digitalisering
Kiruna satsar på återbruk från den rivna staden
Publicerad: 18 januari 2019, 05:28
Bild 1/4 Den nuvarande simhallen har väggar klädda med skiffer. När simhallen rivs ska det återbrukas som interiör eller exteriör väggbeklädnad i Kiruna.
Material från det gamla Kiruna kommer att byggas in i det nya. Kommunen vill även sälja detaljer och rivningsmaterial till resten av landet via digital plattform för återbruk.
När White gjorde sin generalplan för Kiruna fanns ett förslag med om att starta ett storskaligt återbruk av delar från allt som ska rivas och försvinna. Hur detta ska genomföras i praktiken ligger fortfarande i en idéfas även om en del gamla detaljer redan har planerats in i den nya byggnationen.
– Tanken som vi hoppas få till är att materialet ska gå från att vara avfall till att bli en resurs. Att skapa en plattform digitalt för försäljning av materialet är en av idéerna som vi jobbar med, säger Rasmus Norling, kommunantikvarie i Kiruna.
Stadshuset från början av 1960-talet står näst på tur att rivas. Härifrån kommer en hel del inventarier att tillvaratas. Det handlar bland annat om fönster från kommunfullmäktige, räcken, en hel del holländskt handslaget tegel, receptionsdisk och Osslundrummet i sin helhet. Förutom det kommer även Päronsalen med sin panel i päronfanér att hållas intakt. En panel som också kommer att tillvaratas är den i flätad björk som täcker väggarna i kommunstyrelsens gamla sessionssal.
– Den nya gymnasieskolan kommer troligen att ta över både Päronsalen och Osslundrummet. I nya simhallen kommer terrazzoräcken och en del av teglet att användas och i K5, som är det nya kulturhuset, kommer delar av receptionsdisken, en del möbler och Orreforsarmaturer från stadshuset att användas, berättar Rasmus Norling.
Från den nuvarande simhallen kommer bland annat ett stort konstverk och skiffer att flyttas till den nya simhallen.
– Det blir såklart ett logistiskt problem eftersom vi ska hålla den gamla simhallen vid liv tills den nya är klar, säger han.
En fördel med det material som kommer att finnas i samband med de många rivningarna i Kiruna är att det kommer att handla om stora volymer, enligt Rasmus Norling. Det är ofta något som efterfrågas i samband med återbruk.
– Många byggnader i Kiruna håller hög klass. Det gäller både bostadshus, offentliga lokaler och butiksytor, säger han.
Forskare på Luleå tekniska universitet studerar olika aspekter av återbruket i Kiruna. Bland annat har de tittat på vilka energieffektiviseringar som är rimliga att göra ur ett livscykelperspektiv i samband med flytt av hela byggnader.
– Den mest kompletta formen av återbruk är naturligtvis att flytta byggnader i sin helhet, även om det främst görs av kulturhistoriska skäl, säger Rasmus Norling.