Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Lättare att ta med sig bim

Publicerad: 15 februari 2012, 08:46

Nya Tekla Bimsight 1.4 har stöd för pekdatorer.


Ett år efter lanseringen får gratisprogrammet Tekla Bimsight stöd för pekdatorer med windows. Det innebär bland annat att man kan panorera och zooma med fingrarna i modellen eller använda pekpenna. Nya versionen 1.4 har också fått nya bildspelsfunktioner.

– Eftersom Bimsight visar hela den virtuella modellen av ett bygge kräver programmet mer datorkraft än vad Apple ipad och läsplattor med operativsystemet android kan leverera. Därför kan programmet bara installeras på läsplattor med windows, till exempel Samsung Slate, HP Slate eller Asus Slate, säger Niklas Kihlén, expert på mjukvaran på Tekla Software.

Teklas ambition är att skapa en standard inom virtuellt byggande motsvarande dokumenthanteringens pdf-format. Bimsight kan laddas ner gratis och visa hela den virtuella modellen, om den skickas med det teknikneutrala filformatet IFC. En zippad, komprimerad, IFC-fil blir ungefär 10 megabyte stor och är därför möjlig att e-posta.

Det är också möjligt att skicka kommentarer till delar av konstruktionen. Kommentarerna kan då skickas som mycket små filer med ett öppet filformat för bim-kommentarer.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.