måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Maxar marken med AI – tecknar avtal med Skanska

Publicerad: 14 april 2020, 04:00

Det norska contech-bolaget Spacemaker fortsätter att ta marknadsandelar i Sverige med sin AI-tjänst som kan maximera markanvändningen vid bostadsutveckling. Bolaget skriver nu kontrakt med byggjätten Skanska.


AJ

Andreas Jennische

andreas.jennische@bonniernews.se


Spacemaker har tagit fram en molnbaserad digital tjänst där artificiell intelligens används i tidiga skeden av projektutveckling för att maximera markanvändningen. Men hjälp av AI kan bostadsutvecklare och byggbolag snabbt jämföra en rad olika utformningsalternativ där aspekter som antal kvadratmeter, ljusinsläpp, buller, energianvändning och trafikrörelser ingår i beräkningarna.

Stockholm/Oslo, 14 april 2020: Oskar Kurasz, verksamhetschef för Skanska Sverige, och Håvard Haukeland, medgrundare och vd för Spacemaker har tecknat ett partnerskapsavtal om Skanskas användning av Spacemakers AI-plattform för optimering av markanvändning Foto: Spacemaker

Datan som används hämtas från kommuner, myndigheter och andra företag och anpassas efter lokala regler och krav.

Håvard Haukeland, medgrundare och vd för Spacemaker, säger till Byggindustrin att Spacemaker uppfattar sig mer som ett ett contech-bolag än proptech, eftersom man vänder sig till företag som jobbar i alla delar av konstruktionsfasen.

– Vi riktar i oss på konstruktionsidéer i tidiga skeden där mer än 50 procent av värdet på ett projekt avgörs, säger han via videolänk från Norge.

Skype-grundaren en av finansiärerna

Spacemaker startades 2016 och har snabbt fått med sig tunga investerare som Skype-grundaren Niklas Zennström Atomico och Northzone och har på senare tid hittat samarbetspartners i bolag som JM, AF Gruppen, Obos och NREP.

Nu har bolaget landat ett nytt kontrakt på den svenska marknaden, med byggjätten Skanska.

– Det här betyder att vår mjukvara kan ha stort inflytande på Skanskas projekt framöver, säger en glad Håvard Haukeland som lägger till att Skanska har den förförståelse som krävs för att ett samarbete ska bli lyckosamt.

– Det är viktigt för oss att hitta samarbetspartners som har en digital agenda, säger han.

Läs även: NCC använder AI för säkrare lyft

Skanska säger i en kommentar till det nya samarbetet att bolaget med AI-plattformen från Spacemaker vill stärka den digitala transformation som sker inom alla delar av företaget.

– Byggbranschen har länge efterfrågat den här typen av hjälpmedel. Det ger oss möjlighet att snabbt analysera, simulera och visualisera alternativa förslag till utformning tidigt i ett bostadsprojekt. Med traditionella metoder tar det för lång tid att genomföra. Plattformen hjälper oss att utveckla mer effektivt och bygga attraktivare bostadsmiljöer, säger Oskar Kurasz, verksamhetschef för Skanska Sverige.

En bild på hur Spacemakers mjukvara kan se ut. Foto: Spacemaker

Håvard Haukeland ser Sverige som en särskilt intressant marknad. Det industriella byggandet är på stark frammarsch samtidigt som markanvisningarna ofta är komplexa, vilket leder till högre kostnader och ställer högre krav på konstruktionen av ett bostadsprojekt.

– Det här ökar behovet av matematiska modeller och där kan vår mjukvara hjälpa människor att planera bättre, säger Håvard Haukeland.

Första byggena klara inom ett-två år

Hur mycket en bostadsutvecklare kan tjäna på att använda Spacemakers AI går inte att säga. Mjukvaran har använts i riktiga projekt sedan 2017 och först under 2021 väntas de första stå klara.

– Våra kunder säger att de framför allt sparar tid och att de märker avsevärda kvalitetshöjningar i design och utförande, säger Håvard Haukeland till Byggindustrin.

Mer om Spacemaker

•Spacemaker erbjuder en egenutvecklad mjukvarulösning som kombinerar molntjänster med artificiell intelligens, AI.

•Mjukvaran hjälper utvecklare att maximera boendekvaliteten och tätheten i bebyggelsen på en specifik byggrätt. Detta genom att ta hänsyn till fysiska data, regelverk och lokala krav och önskemål.

•Plattformen är utvecklad av arkitekter, ingenjörer och bostadsutvecklare.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev