lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Molnjätten vill samla branschens digitala verktyg: "Vår största konkurrent är Excel"

Publicerad: 14 december 2022, 07:45

Jens Lovejus, regionchef på Software One.

Foto: Software One

Mjukvaruföretaget Software One, som levererar molntjänster till stora företag, har gått ihop med RIB Software som utvecklar digitala verktyg för samhällsbyggnadsbranschen. Tillsammans tillhandahåller de en molnplattform som ska knyta samman alla verktyg som används i ett byggprojekt.

Ämnen i artikeln:

nybyggnation

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Den nya plattformen MTWO ska samla alla delmoment i projektet, från tidplanering till inköp, mängdhantering och logistik för att ge en tydlig helhetsbild av framdriften.

– När allt detta samlas i samma plattform blir det lättare att se hur projektet som helhet påverkas när förutsättningarna ändras. I plattformen kan du till exempel direkt se hur en ÄTA påverkar både tidplan och kalkyl, säger Jens Lovejus, regionchef på Software One.

Läs även: Så driver du digital förändring – projektledarens bästa tips

Software One implementerar och marknadsför molnplattformen där RIB Softwares funktionalitet samlas, men tanken är att byggföretag inte ska behöva byta ut digitala verktyg som de redan använder.

– Vi använder öppna API:er för att du ska kunna koppla ihop befintliga affärssystem snarare än att byta ut dem till nya. Vi vet att det är krävande att integrera nya affärsverktyg. Vår tjänst ska underlätta vardagen för företagen, säger Jens Lovejus.

Han berättar att MTWO framför allt riktar sig mot medelstora och stora företag, med åtminstone 200 anställda.

Läs även: Splittrad syn på digitaliseringen hindrar utvecklingen – så kan skillnaderna överbryggas

– Vi har en dialog med ett par stora byggbolag. Trots att det råder viss tveksamhet kring konjunkturen ser många möjligheter att bli mer effektiva med bättre affärsverktyg och väljer att gå fram nu, säger Jens Lovejus.

Hur ser konkurrensen ut när det kommer till den här typen av digitala lösningar?

– Vår största konkurrent är Microsoft Excel. Det är väldigt många manuella processer i byggbranschen i dag, vilket gör att det lätt uppstår brister längs vägen. Det vill vi råda bot på genom att göra det lätt att hitta avvikelserna innan de får stora konsekvenser. Jag vet inte om det finns några andra vertikala molnplattformar på marknaden, men om det gör det så välkomnar jag det, säger Jens Lovejus.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev