tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

NCC använder AI för säkrare lyft

Publicerad: 14 november 2019, 08:03

Bild 1/3  Här, vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala, testar NCC den nya AI-lösningen. Foto: NCC

Vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala testar NCC en ny AI-lösning. På sikt hoppas de att den ska öka säkerheten vid kranlyft och bilda en ny digital skyddsbarriär som komplement till stängsel, avspärrningar, rutiner och säkra arbetsmetoder.


Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Sedan midsommar har NCC:s nya AI legat i hårdträning. Två kameror fästa i tornkranen vid utbyggnaden av Ångströmlaboratoriet i Uppsala har matat den med timme efter timme av filmat material. Nu har AI:n lärt sig skilja ut människor och fordon i filmerna.

- Hittills har kranföraren och de andra på bygget bara gjort sitt jobb som vanligt. Kamerorna och den andra utrustningen har inte varit något hinder, men inte heller till någon nytta. Nu går vi vidare till nästa steg, säger Claes Henschel, projektledare på NCC.

Nästa steg är att utveckla ett system som varnar när människor eller fordon befinner sig under hängande laster eller är på väg in i det riskfyllda området under kranens bom. Varningssignalen ska gå dels till kranföraren, och dels till dem som befinner sig i riskzonen. Att den är personlig är viktigt enligt Claes Henschel, en varning som inte rör en själv lär man sig att bortse från och då fyller den till sist ingen funktion, resonerar han.

- Vi ska utveckla varningsmekanismen tillsammans med kranföraren och våra kollegor på marken så att det blir en attraktiv lösning som de vill använda, säger Claes Henschel.

NCC:s AI-lösning kan nu identifiera både personer och fordon. Foto: NCC

Projektet är ett samarbetet mellan NCC, Microsoft, ARROW, Sigma och Edins Byggkranar.Tanken är att AI-lösningen ska utgöra en digital skyddsbarriär som komplementerar fysiska skyddsbarriärer som räcken och avspärrningar, samt säkra arbetsmetoder och rutiner.

- Du kan jämföra det med backvarnaren i bilen som uppmärksammar dig om något ligger för nära. Men du ska inte sluta titta i bilens backspeglar, utan den digitala skyddsbarriären är ett komplement till annat, säger Claes Henschel.

På samma sätt ska det traditionella säkerhetsarbetet i samband med lastning och lossning av material fortgå. Men för perioden däremellan, när kranens bom rör sig över byggarbetsplatsen, ser NCC stor potential för den nya AI-lösningen.

- Man får inte gå under last på en byggarbetsplats, det vet folk. Men det är inte alltid så lätt att hålla utsikt uppåt när du samtidigt rör dig och arbetar på ett bygge. Det kan vara ojämn mark som gör att du måste titta neråt också, säger Claes Henschel.

Tunga kranlyft är ett av tre högriskmoment som tillsammans står för hela 90 procent av de allvarligaste olyckorna i branschen. De andra två är arbete på hög höjd och miljöer där både människor och tunga fordon rör sig.

- Tack och lov är allvarliga olyckor ovanliga, och därför kan det bli svårt för oss att statistiskt mäta vilken effekt AI-lösningen får. Men vi kommer att mäta antalet människor som befinner sig i riskzonen nu och se om det minskar när varningssignalen är på plats, säger Claes Henschel.

Så ska systemet fungera

1. Två kameror monterade på kranens bom samlar data i realtid.

2. En dator i kranhytten tar emot datan från kamerorna. Den identifierar personer och fordon med hjälp av AI-mjukvara. Mjukvaran tränas och utvecklas i molnet men implementeras sedan i datorn i kranen för att göra analysen på plats. Det går snabbare att göra analysen i krandatorn än att göra den i molnet och analysen är då inte heller beroende av en internetuppkoppling.

3. När det finns personer eller fordon i det riskfyllda området under bommen skickar AI:n en varning till personerna och kranföraren. Det här steget är ännu inte färdigutvecklat, men varningen skulle till exempel kunna vara en ljudsignal.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev