Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

NCC flaggar för virtuellt byggande

Publicerad: 18 juni 2010, 08:36

NCC har hittills genomfört över 100 projekt med hjälp avvirtuellt byggande (BIM). Bland annat har det resulterat i kostnadsbesparingarpå 3-6 procent.


År 2006 genomförde NCC sitt första virtuella projekt med hjälp av BIM. Då, för fyra år sedan, var man först ut på banan i Sverige. Men det händer saker snabbt. I dag är alla storbolagen igång eller på god väg att komma igång.

För ett par dagar sedan arrangerade NCC ett frukostmöte i Göteborg riktat mot kunder och leverantörer för att informera om bolagets satsningar inom virtuellt byggande. "Spara pengar genom att göra rätt från början", var rubriken.

- I dag har vi erfarenhet från mer än 100 projekt och har successivt förstärkt att tagit fram de verktyg vi tycker att vi behöver; exempelvis att ha en modellsamordnare vid sidan av platschefen. Generellt sett kan vi säga att NCC strävar efter virtuellt byggande i alla totalentreprenader och när det gäller partnering tycker vi absolut att våra beställare ska utnyttja den kompetens vi har på det här området, säger Johanna Fredhsdotter, projekterande konstruktör på NCC teknik, som höll i frukostmötet.

- Grundtanken är att tidiga åtgärder sänker kostnader och minskar fel. Och det stämmer. Visualiseringen ger effektivare projektering där vi kan prova olika tekniska och ekonomiska alternativ. Alla inblandade för en tydlig och gemensam bild av produkten och en hög detaljeringsgrad möjliggör kostnadseffektiva inköp, säger Johanna Fredhsdotter.

Några färska exempel från NCC:


Västerport i Stockholm. En greenbuilding-fastighet med höga krav på energieffektivitet som ritats i 3D-modell. Här uppger NCC arr man minskade projekteringsfelen med 90 procent samtidigt som 5 procent av installationskostnaderna sparades in.Skövde Arena. Ett partneringprojekt där teamet använt 3D-modellering och därmed klarat av en komplicerad geometri. Beräkningarna var så exakta att den traditionella stålhallen kunde uppföras från två håll samtidigt. På det sättet sparade man in flera veckors byggtid. Andra plus: inköpen blev effektivare, byggstoppen i produktionen betydligt färre och partneringaktörerna hade god hjälp av visualiseringsmöjligheterna inför olika politiska beslut och i sin information gentemot allmänhet och press.Flerbostadshus vid Solberga Torg i Älvsjö. Här projekterade NCC i 4D, det vill säga med koppling till tidplaneringen. Resultatet blev en mer kostnadseffektiv produktion, besparingar vid inköpen och kortare byggtid.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.