Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

NCC:s BIM-tåg rullar på i Finland

Publicerad: 17 juni 2010, 07:15

Hos NCC:s finländska dotterbolag - med ungefär 180 hus- och bostadsprojekt igång just nu - "bimas" vart femte projekt.


- Vi ligger definitivt i framkanten. Snittet för BIM-användning bland de större byggföretagen i Finland ligger enligt en undersökning från vår branschorganisation på 10-15 procent av den totala projektstocken. Vi ligger på ungefär 20 procent, säger Ari Törrönen, utvecklingschef för BIM på NCC.

NCC har varit med i utvecklingsarbetet av IT för byggsektorn sedan det drog igång på allvar under 1980-talet (på den tiden hette bolaget Puolimatka). Liksom de andra större byggbolagen deltog de i de olika statsfinansierade forskningsprojekten.

Samarbete och öppenhet har, kanske mer än i Sverige, varit röda trådar i den finländska IT-utvecklingen på byggsidan från tvådimensionell CAD till dagens BIM.

- Så är det till stora delar fortfarande. Just nu förbereds FoU-programmet 'BIM Based Business', som ska fungera som ett strategiskt center för branschen. Här ska alla stora aktörer vara med, även byggmaterialindustrin, säger Ari Törrönen och fortsätter:

- Men samtidigt märker man också att företagen alltmer börjar se att det finns unika konkurrensfördelar i att driva egen FoU, att hitta egna företagsspecifika metoder och verktyg när det gäller hur man använder BIM.

Hos NCC, där BIM liksom hos Skanska framför allt används i den egenutvecklade bostadsproduktionen, utgår man från sin tekniska plattform när man tar fram mallar, produktkataloger, moduleringsverktyg och när man ska "snabbutbilda" arkitekter eller andra konsulter.

NCC Finland har även projekteringskapacitet internt via dotterbolaget Optiplan, med 150 anställda. Optiplan har arkitekter, konstruktörer och projektörer inom vvs och el och de jobbar även med NCC:s konkurrenter och andra kunder.

- Det ska vara så enkelt och lättarbetat som möjligt, både för oss och för våra projektörer. Arkitekterna ska kunna koncentrera sig på själva arkitekturen, säger Maria Lennox, själv arkitekt och utvecklingsingenjör på NCC.

På koncernnivå har NCC upprättat ett VDC-nätverk (Virtual Design and Construction) där företaget har koll på vad som sker hos de olika dotterbolagen i Norge, Danmark, Sverige och Finland.

- Generellt sett kan vi väl säga att vi i Finland lärt oss mycket av norrmännen och svenskarna när det gäller projekteringsskedet och 3D-modellerna, medan vi har kunnat lära dem saker när det gäller att mängda, kalkylering, skapa nyckeltal för uppföljningar och simulera olika alternativ för att optimera balansen mellan investeringskostnad och livstidskostnad, säger Maria Lennox.

NCC i Finland har varit ganska försiktiga i sin datoriseringsprocess på byggarbetsplatserna. Först för sex år sedan började företaget hantera fakturering elektroniskt. Det var det första omfattande IT-verktyg som alla tjänstemän måste använda.

År 2005 började NCC Oy på allvar titta på BIM och då initialt på arkitektmodellerna.

- I det läget hade arkitekterna kommit rätt långt och även andra externa beställare började få upp ögonen för BIM. Vi tog hem flera entreprenader där vi fick chans att visa vår BIM-mognad, säger Maria Lennox.

NCC började också koppla ihop BIM med den egna tekniska plattformen för egenutvecklade bostäder med givna inslag av baskomponenter och där det fanns ett uppenbart behov av vässade visualiseringar och kalkyleringar. Men 2008 rasade bostadsmarknaden i Finland.

- Vi började titta mer och mer på ombyggnadsprojekt och hur vi kunde använda BIM där. Nu har marknaden för nyproduktion av bostäder vänt, så vi är tillbaka i den tidigare fåran. Det är nyproduktion av bostäder som gäller i första hand, säger Ari Törrönen.

I de enskilda bostadsprojekten innebär "BIM:andet" att man sätter ihop en projekteringsgrupp så tidigt som möjligt. Målet är att de olika projekteringsdisciplinerna ska klara av att modulera sina bitar själva. Det går ibland, ibland inte. NCC har egna stödtrupper som kan hoppa in och hjälpa till.

Normalt sätt är arkitekten koordineringsansvarig, men NCC svarar allt oftare för samordningsmodellen. Den samlade projekteringen måste vara "byggbar" och "krockfri".

När modellen är klar samlas NCC:s projektledning och de olika konsulterna (vilka de är beror på projektets egenskaper) för genomgång och samordning. I det här skedet är det enkelt och går snabbt att testa olika metoder, konstruktioner och alternativ och löpande skriva ut olika investeringskalkyler.

- I tidiga skeden kan det räcka med väldigt enkla, schematiska modeller. Nu kan vi testa olika lösningar, simulera och studera utfall i form av lönsamhet eller kanske energieffektivitet, säger Ari Törrönen.

Men den färdiga modellen måste vara exakt. Här finns inget utrymme för att göra fel. Alla överenskomna inslag, exempelvis infogade fakta, komponenter och koordinater måste vara så korrekta som möjligt.

- Ett enda fel kan sabotera modellens trovärdighet. Vårt kompetenscenter hjälper projekten med 'modellcheckning', säger Maria Lennox.

Ute på byggarbetsplatserna går utvecklingen snabbt och NCC jobbar löpande med att utbilda både sin egen personal och externa partners. På byggplatsen finns åtminstone en tjänsteman som kan visa modellen och även skriva ut kritiska platser åt arbetslagen.

Att få med underentreprenörerna på tåget har gått bra.

- Vi arbetar ofta med UE från andra länder och de pratar sällan vare sig ordentlig finska eller engelska. Modellen kan hjälpa kommunikationen mellan NCC och UE om de inte klarar språket, säger Ari Törrönen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.