tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

NCC skaffar robothund: ”Vi ser ett antal funktioner som den kan ha”

Publicerad: 22 mars 2021, 10:48

Robothunden Spot kommer snart att vandra runt i NCC:s kontorsbygge Kineum i Göteborg. Foto: Boston Dynamics

NCC har investerat i en ”robothund” som till en början ska användas i kontorsprojektet Kineum i Göteborg. Möjligheterna är många, menar Christina Claeson-Jonsson, chef för Research & Innovation på NCC.

Ämnen i artikeln:

byggrobotarNCC

Roboten som NCC har köpt in är modellen Spot, från Boston Dynamics. Den autonoma roboten bygger på AI-teknik och kan utrustas på det sätt man finner lämpligt beroende på vad den ska göra. Exempelvis kan den ha fyra olika kameror vilken gör den oerhört effektiv när det gäller att med hjälp av film och bilder samla in data. Den kan programmeras så att den varje gång går runt samma väg på en byggarbetsplats och gör mätningar av byggets framskridande. Eftersom den bland annat ska känna igen BIM-modellen och kunna jämföra den med verkligheten kan den outtröttligt gå samma runda och därigenom fånga den data som behövs.

LISTA: Åtta andra robotar som är redo att ta över byggbranschen 

– Vi tycker att det ska bli väldigt spännande att på det här sättet få jobba med ny robotteknik. Vi ser ett antal funktioner som den här ”hunden” kan ha men vi håller också öppet för att vi med tiden kommer att hitta nya användningsområden som vi ännu inte har tänkt på, säger Christina Claeson-Jonsson som vid sidan av sin roll som koncernens chef för Research & Innovation på NCC också har en tydlig förankring till forskarvärlden genom att vara adjungerad professor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Tanken är att robothunden ska användas i olika projekt runtom i Norden, men först ut är Kineum i Göteborg.

LÄS MER: Robotar – din nya underentreprenör 

– Att vi börjar resan just i Göteborg är för att vår demo i EU-projektet Ashvin är Kineum. Ashvin är ett EU-projekt som syftar till att utveckla digitala tvillingar där man integrerar Internet of things och bildanalysteknologi i byggprocessen. Tanken med hunden är att vi ska kunna integrera tekniska data med BIM-modellen och framdrift i projektet. Då kan den ge information till platsledningen så att de regelbundet får information om framdriften av bygget - på så sätt frigörs tid till annat som de behöver jobba med, säger Christina Claeson-Jonsson.

Ett område där hunden kan bli viktig är inom säkerhetsarbetet.

– När hunden scannar allt som den registrerar, mäter och behandlar inkommen data, kan man snabbt se om arbetsplatsen innehåller riskmoment i form av saker ligger i vägen. På samma sätt kommer vi med hundens hjälp se om det saknas skyddsbarriärer eller spärrar eller lås och vad som i så fall behöver kompletteras, säger Christina Claeson-Jonsson.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev