söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Ny app ska ge miljövänligare byggnader

Publicerad: 7 november 2016, 10:06

Hänsyn tas till många faktorer, bland annat konstruktion, synergi till andra byggnader, väderpåfrestning, solstrålning och väderstreck, i den nya appen.

Foto: Johanna Åfreds

Chalmers vill utveckla en app som ska visa på minimal kostnad och maximal miljövinst vid nya bygg- eller renoveringsobjekt.

Ämnen i artikeln:

ChalmersBuilding Sustainabilityhållbart byggande


Det är forskarenheten Sustainable Buildings på avdelningen Civil and Environmental Engineering på Chalmers som har tagit fram beräkningsmodeller för att bedöma olika renoveringsalternativ för byggnader avseende miljöpåverkan och kostnader. Hänsyn tas till många faktorer, bland annat konstruktion, synergi till andra byggnader, väderpåfrestning, solstrålning och väderstreck.

IT-bolaget Consid har fått i uppdrag av Chalmers att utveckla en applikation baserad på Chalmers modell som ska hitta den mest effektiva optimeringen, det vill säga minimal kostnad och maximal miljövinst vid nya bygg- eller renoveringsobjekt, skriver Consid i ett pressmedellande.

Applikationen ska vara tillgänglig för forskare, branschbeslutsfattare och politiska beslutsfattare. Slutprodukten är till en början tänkt att provas i mindre skala i olika delar av världen, för att sedan kunna erbjudas till fastighetsägare, byggbolag och andra intressenter jorden över.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev