Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Ny app ska ge miljövänligare byggnader

Publicerad: 7 november 2016, 10:06

Hänsyn tas till många faktorer, bland annat konstruktion, synergi till andra byggnader, väderpåfrestning, solstrålning och väderstreck, i den nya appen.

Foto: Johanna Åfreds

Chalmers vill utveckla en app som ska visa på minimal kostnad och maximal miljövinst vid nya bygg- eller renoveringsobjekt.


Ämnen i artikeln:

Chalmershållbart byggandeConsid

Det är forskarenheten Sustainable Buildings på avdelningen Civil and Environmental Engineering på Chalmers som har tagit fram beräkningsmodeller för att bedöma olika renoveringsalternativ för byggnader avseende miljöpåverkan och kostnader. Hänsyn tas till många faktorer, bland annat konstruktion, synergi till andra byggnader, väderpåfrestning, solstrålning och väderstreck.

IT-bolaget Consid har fått i uppdrag av Chalmers att utveckla en applikation baserad på Chalmers modell som ska hitta den mest effektiva optimeringen, det vill säga minimal kostnad och maximal miljövinst vid nya bygg- eller renoveringsobjekt, skriver Consid i ett pressmedellande.

Applikationen ska vara tillgänglig för forskare, branschbeslutsfattare och politiska beslutsfattare. Slutprodukten är till en början tänkt att provas i mindre skala i olika delar av världen, för att sedan kunna erbjudas till fastighetsägare, byggbolag och andra intressenter jorden över.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.