Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Ny process ska ge äkta BIM

Publicerad: 10 oktober 2008, 07:05

Arkitekt- och ingenjörsföretaget Bjerking utmanar etablissemanget med ny metod för projektering. Bolaget organiserar sina konsulter i arbetslag och lanserar tjänsten Lean Design. Satsningen ska leda till äkta BIM.


Han är BIM-pionjären som jobbat med modellering sedan början av 1990-talet. Då var han anställd på Sweco och projekterade stommar av stål, betong och trä. Han har också jobbat med programmering kring 3D-modellering. Och med styrning av tillverkningen av byggkomponenter, så kallad CNC-styrning.

Nu tar han tag i den förändring av organisationen och processerna som krävs för byggbranschen ska kunna dra full nytta av den digitala tekniken.

– Vi tar ett totalansvar för en komplett projektering. Vi gör det i ett enda kontrakt med beställaren och för alla teknikområden, säger Jan-Olof Edgar, BIM-expert och affärsutvecklare för nya tjänsten Lean Design på arkitekt- och ingenjörsföretaget Bjerking.

Tanken med BIM, byggnadsinformationsmodellering, är att minska antalet byggfel och sänka kostnaderna. Beskrivningen av byggprocessen flyttas därför från pappersritningarna in i datorerna. Men BIM är inte bara teknik, det är minst lika mycket en fråga om processer, betonar allt fler experter.

Idag linjär process
Idag bygger branschen fortfarande hus med en linjär process. Det blir ett stafettlopp där pinnen lämnas från disciplin till disciplin, som dessutom är organiserade i olika bolag.

Det är i överlämningen som felen ofta uppstår. De missar som arkitekten gör kan följa med bygget ända tills dragningen av ventilationsrören ska göras. Att rätta till felen tar tid och blir dyrt.

Idén med BIM är att hitta felen i datorerna, innan huset är byggt. Det är billigare att bila virtuellt i CAD-modellen än i betongen när huset redan är rest.

Men för att uppnå effektivitet behöver de olika disciplinerna bolla ändringarna fram och tillbaka tills risken för byggfel är nere i ett minimum. Därför behöver disciplinerna snarare organiseras som solstrålar kring en central databas än som knutarna på ett rep.

Idag har därför byggentreprenörerna börjar samla sina konsulter och underentreprenörer i en rad tidiga projekteringsmöten. Partnering har också föreslagits som en lösning för att effektivisera BIM-processen.

Bortom partnering
Organisationen bakom Bjerkings nya tjänst Lean Design går längre än partnering. På bolaget jobbar samtliga av projekteringsprocessens discipliner, dessutom i samma byggnad.

Bolaget håller på att bygga upp projektrum på huvudkontoret i Uppsala. Kring ett cirkelformade arbetsbord jobbar ett tvärfackligt lag med en arkitekt, konstruktör, el- och vvs-projektör, landskapsarkitekt samt en markkonsult.

Tanken är att skapa en kreativ miljö med obegränsade möjligheter att bolla idéer och göra snabba förändringar. Arbetet blir en slags workshop, där även kunden är välkommen. Om arkitekten har en fråga till markkonsulten kan hon ställa den tvärs över bordet. Och om konstruktören behöver rita om sin modell vet alla om det direkt.

– Teamet jobbar tillsammans i projekt efter projekt. De lär känna varandra och processen. Det innebär att vi får ett jämnare flöde i processen och kan trimma den med ständiga förbättringar, säger Jan-Olof Edgar.

Toyota förebild
Inspirationen bakom tjänsten Lean Design är bilföretaget Toyotas produktionsmetod, som började utvecklas efter andra världskriget. Om ett fel uppstod stoppades produktionslinjen och alla samlades för att se vad man kunde lära sig av problemet.

Idag har det här tänkandet spritt sig till alla bilföretag. Och utvecklandet av en ny bilmodell görs virtuellt i datormodeller tills felen i konstruktionen är eliminerade.

Det är hit byggindustrin vill komma med BIM. Men branschen försöker idag stoppa in ny teknik i sina gamla processer

– Byggbranschen bygger hus som Henry Ford byggde T-fordar. Bandet får aldrig stoppas och felen rättas istället till på slutet, säger Jan-Olof Edgar.

Enligt honom är problemet med dagens stora konsultföretag att teknikområdena är uppdelade i dotterbolag och därför har svårt att göra en gemensam affär.

Det räcker inte heller att en byggentreprenör håller några glesa projekteringsmöten med sina konsulter och underentreprenörer om man vill skapa en effektiv byggprocess med jämnt flöde, anser Jan-Olof Edgar.

– Jag jobbar på Bjerking av närmast ideologiska skäl. Jag är idealist och tänker driva det här tills det fungerar friktionsfritt, säger han.
BIM-verktyg från olika leverantörer
Konsulterna i Bjerkings nya lag har program från olika leverantörer i sina datorer. De enskilda CAD-modellerna testas regelbundet mot varandra i en sammanslagen 3D-modell med hjälp av programmet NavisWorks.

På Bjerking används bland annat programmen:
• AutoCAD Architechture
• MagiCAD
• Tekla Structures
• Google Sketchup
• Novapoint


Alla discipliner jobbar på Bjerking
Bjerking är ett helt personalägt arkitekt- och ingenjörsföretag. Bolaget har 160 anställda på huvudkontoret i Uppsala och lokalkontoren i Stockholm och Enköping.

På bolaget jobbar konsulter ur de flesta discipliner. Det är därför lättare för konsulter ur olika teknikområden att följa hela projekteringsprocessen.

Dessa jobbar på Bjerking:
• arkitekter
• landskapsarkitekter
• geotekniker
• mark-, väg- och VA-ingenjörer
• konstruktörer
• vvs-ingenjörer
• el-ingenjörer
• ingenjörer inom byggfysik (fukt, ljud, brand, akustik)
• miljötekniker
• Specialister på mätteknik och GIS
• Projekt- och byggledare

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.