Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Ny sökmotor för byggbranschen

Publicerad: 1 April 2008, 07:54

En ny sökmotor för internet har utvecklats av Svensk Byggtjänst. Den kallas Bygglo och ska bara sålla fram information som är relevant för byggbranschen.


– Man slipper alla irrelevanta träffar som man får via till exempel Google, säger Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst, i ett pressmeddelande.

Idag finns det flera sökmotorer som vänder sig till privatpersoner, till exempel för resor. Sajter som Mr Jet, Flygvaruhuset och Seat24 jämför avgångar och priser hos ett stort antal flygbolag. För yrkesfolk inom byggbranschen har det varit sämre ställt.

Bygglo omfattar idag runt 12 000 svenska webbplatser med information om produkter, projekt och personer. Sajterna söks regelbundet igenom och indexeras. Ambitionen är att fördubbla antalet webbplatser.

– Vi uppskattar att det finns cirka 25 000 svenska webbplatser med bygganknytning. Målet är givetvis att få med information från så många av dem som möjligt, säger Mats Hultgren, projektansvarig för Bygglo.

Om man exempelvis skriver in ”fönster” i sökfältet ska man bara byggbranschrelaterade träffar som dessutom är rangordnade efter webbsidornas uppdateringsdatum. Man kan därför göra en bedömning om hur aktuell informationen är.

I Bygglo finns även funktionen ”Min sida” där användaren kan spara information till ett specifikt projekt. Man kan också göra sökningar i cirka hundra digitala mediekällor som branschpress, nyhetsmedia samt pressavdelningarna hos de myndigheter som är viktigast för byggsektorn.

– Vår förhoppning är att Bygglo ska bli ett standardhjälpmedel i byggsverige. Ett nytt och nödvändigt verktyg som alltid ska ligga i verktygslådan, säger Erik Hellqvist.

Bygglo finansieras via traditionell bannerannonsering och är kostnadsfri för både användarna och de sajtägare som finns med i sökmotorn.

Pröva Bygglo här

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.