Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Ny webbtjänst ska ge färre avgrävda ledningar

Publicerad: 1 december 2010, 08:37

Myndigheten PTS lanserar ett nytt webbverktyg som hittar kablar innan grävaren sätter skopan i marken. Idag den 1 december öppnas webbsidan Ledningskollen för företag, kommuner och privatpersoner i Sverige.


Drygt 150 av Sveriges totalt 500 ägare av nedgrävda elkablar, teleledningar, vattenrör och fiberoptiska kablar har hittills gått med.

– Med den här webbtjänsten når du alla ledningsägare som registrerat sig med en enda fråga, säger Rita Hammarstedt, projektledare på myndigheten PTS.

Myndigheten har som en av sina uppgifter att jobba för en robust elektronisk kommunikation. Men varje år grävs det av ledningar för hundratals miljoner kronor. Och då är bara själva reparationerna medräknad i summan, inte störningen av verksamheten som bedrivs via ledningarna.

Hittills har den som planerar ett schaktarbete fått ringa runt till de företag och kommuner som kan tänkas äga och ha koll på kablar och andra installationer i den aktuella marken. Det tar tid, ofta missar projektören någon nätägare och gräver ändå av en kabel.

Att försöka skydda den här delen av Sveriges viktiga infrastruktur är ett av PTS:s ansvarsområden. Myndigheten har därför utvecklat en webbtjänst som successivt kan organisera allt fler av landets ägare av ledningar.

Företag eller andra ledningsägare registrerar sig och markerar på en digital karta i vilka områden de har installationer i marken. Uppgifterna läggs in i Ledningskollens databas. Webbtjänsten har delat in Sverige i ett nät av kvadratkilometerstora rutor. Varje ruta får en förteckning över vilka nätägare som har installationer inom rutan.

Den som ska gräva registrera sig på webbsidan och markerar på ett liknande sätt sitt planerade grävområde. En förfrågan med karta skickas då automatiskt ut via mejl till alla nätägare som har ledningar i det aktuella området.

– Ledningskollen har av säkerhetsskäl inte information om ledningarnas exakta placering. Den detaljerade dragningen får man sedan direkt från nätägaren, säger Rita Hammarstedt.

Varje ledningsägare bestämmer själv hus snabbt de vill svara. Men de flesta svarar inom 3-4 dagar, enligt Rita Hammarstedt. Webbtjänsten levererar även en lista på nätägare i området som inte registrerat sig på Ledningskollen, så att de också kan kontaktas.

– Den här tjänsten är en hjälp, den är inte heltäckande, säger Rita Hammarstedt.

Förutom att underlätta för byggentreprenörer och andra som gräver ska sajten även hjälpa de som har installationer i marken. En stor ledningsägare får cirka 80 procent färre frågor om kablar i marken, framgår det av utvärderingen av det år som tjänsten testats i Uppsala.

PTS har inte sammanställt någon statistik över om försöket har lett till färre avgrävda ledningar. Men skadorna i kommunen har halverats, från en avgrävd kabel om dagen till en var annan dag, berättar Magnus Kylhed, projektets representant från branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Den kalla vintern 2009-2010 kan delvis förklara detta, eftersom den frusna marken minskade antalet schaktarbeten.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.