Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Omvälvande förändring när byggsektorn är digitaliserad

Publicerad: 22 mars 2017, 11:25

Foto: Tim Ferm

Digitalisering handlar inte bara om IT. Olle Samuelson, forsknings- och innovationsstrateg, på IQ Samhällsbyggnad, har ägnat en stor del av sin forskning åt graden av digitalisering i byggbranschen.


Digitalisering används ofta lite svepande – men vad menar man egentligen med det inom byggsektorn? Handlar det om att ha digitala stödfunktioner för administration, om att använda digitala verktyg ute på byggarbetsplatsen eller att använda BIM (byggnadsinformationsmodeller) vid konstruktionen av byggnadsverk?
– Digitalisering är inte bara IT. Det handlar framför allt om förmågan att utnyttja det digitala till att utveckla nya affärsmodeller och nya arbetssätt. Till exempel att gå från produkt till tjänst, säger Olle Samuelson.

Omvälvande förändring
Det handlar om det som forskarna brukar kalla disruption – när en ny teknik eller produkt på kort tid skapar en omvälvande förändring på marknaden.
– Det innebär att man bryter upp det gamla sättet att göra saker, vilket kan ge enorma möjligheter, men också innebära ett hot för dem som inte är med, säger Olle Samuelsson.
När man pratar om nya paradigm i digitaliseringens tidevarv nämns ofta företag som Spotify, Air BnB och Über. Det är företag som riktar sig till konsumenter och en stor massa, och egentligen inte helt självklara förebilder för samhällsbyggnadssektorn, förutom som inspiration att tänka på nya sätt.
– Det är kanske inte helt givet vad man ska göra inom byggsektorn. Kanske handlar det om att knyta ihop design och produktion? Många av oss har kanske inte förmåga att se möjligheterna. Man är fast i det man gör. Kanske ser man att man kan slipa på vissa flöden och göra saker lite smartare men man har inte förmågan att se utanför det man redan gör, säger Olle Samuelson.

Digitaliseringens olika faser
Digitaliseringen har haft flera olika faser. På 1980-talet började man prata om begrepp som ADB (administrativ databehandling), på 1990-talet talade man om IT (informationsteknologi och ett annat sätt att kommunicera) och under 2000-talet talar man om IKT (information och kommunikation).
– IT har används för att effektivisera stödprocesser. Man gör allt på samma sätt men snabbare. BIM började också på det sättet – man gjorde ritningar i CAD-program i stället för för hand, men det kanske inte är ritningen som är det viktigaste, utan att det är informationen i hela modellen man vill åt. Det skulle kunna kallas för ett slags disruption, där man sedan också måste fundera på om man gör saker i rätt ordning, om man behöver omorganisera sig, jobba mer ihop i tidiga skeden och så vidare, säger Olle Samuelson.

Möjligheter att göra saker på nya sätt
Det är det som är skillnaden mellan att bara använda ny teknik som ett stöd för det man redan gör och att göra saker på nya sätt, menar han.
– Om man ska se möjligheterna med detta måste man hålla sig ajour med vad som händer inte bara i byggsektorn utan med digitaliseringen generellt och känna till saker som IoT (Internet of Things) och Big Data, säger Olle Samuelson.
Big Data innebär enorma mängder insamlad digital data som är för stora för att hantera med vanliga databasmetoder. Big data handlar om nya metoder för att bearbeta och analysera stora mängder data som vi med dagens teknik kan samla in och göra tillgängligt via sensorer, mobiltelefoner och andra system i samhället som mäter olika saker.
Exempelvis kan man mäta och koppla ihop en mängd olika saker till exempel genom ID06-brickorna som de anställda har på en byggarbetsplats.
– Man kan följa olika logistikflöden och se hur människor och material rör sig. Därför handlar IoT också mycket om integritetsfrågor, säger Olle Samuelson.

Cheferna är nyckelpersoner
Han tror att cheferna som har deltagit i Svensk Byggtjänsts och Industrifaktas undersökning är nyckelpersoner vad gäller branschens väg mot digitalisering på riktigt.
– Det här sker inte av sig självt. Det krävs självklart ett ledarskap som är nyfiket och medvetet och har en vilja till förändring. För det måste man vara modig och våga släppa den ”handledare” som man håller sig i – och det kan vara obekvämt, säger Olle Samuelson.
Ett hinder på vägen mot digitalisering som Olle Samuelson identifierar är hur processerna i byggbranschen uppbyggda – i de enskilda företagen och i branschen som helhet. Det kommer att krävas utbildning och mer kunskap både i hur den nya tekniken kan användas och i hur man driver förändringsarbete.
– Insikten om förändringen måste genomsyra flera led. Byggbranschen är inte särskilt toppstyrd på gott och ont. Det finns till exempel en kultur av starka platschefer som måste få incitament för att genomföra den här utvecklingen. De har resultatansvar och vill inte bedriva någon experimentverkstad. Den grundläggande basen måste vara – hur kan vi göra bättre affärer – på företagsnivå och i hela sektorn. Här gäller det att inte optimera på för låg nivå, utan lyfta blicken, säger Olle Samuelson.

Förändring innebär också risk
Självklart finns det också risker när man gör något nytt och alla de tankar man har kan inte förverkligas. Därför gäller det, enligt Olle Samuelson, att tillåta misstag och att vara uthållig, och attbalansera den kontinuerliga verksamheten med utvecklingen.
– En annan risk är att man inte gör någonting alls. Men då kommer vi sannolikt att bli kraftigt utmanade från andra aktörer. Det finns aktörer från IT och telekom eller fast industri som ser möjlighet att ta över delar av våra processer. Den som ser till att äga eller kontrollera informationen eller informationsflödena kommer att bli en stark aktör, se till exempel på Google och Facebook, säger Olle Samuelson.
Utvecklingen mot en digitaliserad byggsektor och vad det egentligen innebär kan te sig omvälvande.
– Min vision är att bryta staffetloppet. Att utnyttja digitaliseringens och industrialiseringens möjligheter och att man bryter upp strukturen entreprenör/konsult/byggherre och i stället tänker mer industriellt där många olika kompetenser tillsammans skapar flexibla lösningar utifrån standardiserades plattformar, säger Olle Samuelson.
Han tror att vägen dit går i att göra många små steg.
– Annars blir det för svårt att greppa. Man måste ta ner det på jorden till praktisk verkstad. Göra konkreta handlingsplaner och för sådant finns det utarbetade system och processer, säger Olle Samuelson.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.