Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Ramböll gör rekordresultat

Publicerad: 10 mars 2017, 09:14

Niklas Sörensen, vd Ramböll.

Foto: Ramböll

För sjunde året i rad är det ett rekordresultat när den stiftelseägda teknikkonsulten Ramböll presenterar bokslutet för Ramböll Sverige och på koncernnivå. Global närvaro och fokus på digital utveckling i allmänhet och digitaliseringens effekter och tillämpningar är numera inarbetade i koncernens dna.


För Rambölls nye vd från i fjol, Niklas Sörensen, liksom för konsultjätten i övrigt, är detta ett uttryck för en värld där nationella gränser väger lättare och lättare mot bakgrund av fortsatt snabb utveckling av IT och därmed utvecklade ekonomiska drivkrafter.

– Det alla talar om för tillfället, stängda gränser, är bara tillfälliga hack på en längre utvecklingskurva där andra krafter väger tyngre, menar Niklas Sörensen.

Även när politiken bromsar och anstränger sig att hindra nya marknader eller verksamheter att uppstå kommer kombinationen av ny teknik och innovativ ekonomi att väga tyngre än nationellt politiskt motstånd.

– Ett tidigt exempel var reklam i TV. Politiskt var frågan helt blockerad i Sverige. Ingen reklam i de markbaserade TV-näten. För en entreprenör som Jan Stenbeck var det ingen svårighet att skaffa en satellit och lägga sändningarna från London. Om det var en gränsöverskridande start på 1980-talet, mer än 30 år sedan, hur mycket svårare är det då inte att stänga gränser mot utvecklingen i dag, menar Niklas Sörensen.

Han kallar sig återvändare och menar till Ramböll. När företaget firade 60 år genom att samla på ett slott utanför Köpenhamn som samlade alla medarbetare från hela världen, hade han just hunnit sluta. När han kom tillbaka 2016 för att bli Sverige-vd hade koncernen nära nog hunnit tredubblas. Både genom organisk tillväxt och genom förvärv.

Med senaste bokslutet, presenterat den 8 mars, gjorde Ramböll rekordresultat för sjunde året i rad i Sverige. Även på koncernnivå var det ett rekordresultat.

Något som särskiljer den globala koncernen från de stora börsbolagen är den höga soliditeten. Den är i praktiken 100 procent.

– Det är så vi jobbar, säger Niklas Sörensen. Vi ser till att hålla oss skuldfria. Vi har inga lån. När vi förvärvar bolag är vi också mycket noga med vår utvärdering av det. Är det något som inte passar kan vi sitta nöjda. Och de senaste åren har vi haft en organisk tillväxt på tio procent årligen. Det är inget dåligt alternativ.

Den starka tonvikten på att vara en växande global koncern är gynnsam för den interna företagskulturen, menar Niklas Sörensen.

– Kunskapen är global. Våra projekt i Asien, Mellanöster och Nordamerika bidrar till lösningar i våra svenska och Europa och vice versa.

Rambölls bokslut i korthet

■ Den svenska omsättningen var 2016 1 770 miljoner kronor.
■ Ramböll i Sverige presterade ett rörelseresultat före goodwillavskrivningar (EBITA) på 152 miljoner SEK, en resultatförbättring med 23 procent jämfört med föregående år. För sjunde året i rad det högsta resultatet någonsin.
■ EBITA-marginalen var 8,6 procent jämfört med 7,9 procent 2015.
■ Omsättningen på 1 770 miljoner kronor innebär en tillväxt med 12 procent varav 11 procent är organisk tillväxt.
■ På koncernnivå nådde Ramböll en betydande resultatförbättrring 2016. Rörelseresultatet före goodwillavskrivningar (EBITA) ökade med 27 procent till 602 miljoner DKK, det bästa resultatet i företagets historia. För andra året i rad uppnåddes cash conversion på mer än 100 procent.
■ Ramböll är nu skuldfritt trots att det största förvärvet i företagets historia skedde för två år sedan då miljökoncernen Environ förvärvades och integrerades.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.