Få hela storyn
Starta din prenumeration
Digitalisering
Publicerad: 5 april 2017, 09:34
Flera aktuella undersökningar visar att den digitala mognaden i byggbranschen släpar efter jämfört med andra branscher. I dag träffade bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) företrädare för byggbranschen för ett samtal kring branschens digitalisering med utgångspunkt i en ny rapport från Tillväxtanalys.
– Digitaliseringen kan bidra till både kostnadseffektivisering och miljövinster. Vi behöver tillsammans diskutera vilka hinder som finns och hur vi tar oss över dem. Jag ser fram emot att höra vilka åtgärder och initiativ som aktörerna kan förverkliga, på egen hand eller i samverkan med andra, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.
Han tror att digitaliseringen av byggbranschen har stor utvecklingspotential. I rapporten ”Digital mognad i svenskt näringsliv – ett förslag på en ny indikator” har myndigheten Tillväxtanalys tagit fram en digital mognadsindikator som består av fyra komponenter: It-baserade affärssystem, kundhanteringssystem, sociala medier, marknad och integration (system för e-köp, e-försäljning och e-lagar).
I rapporten, som har tittat på hela näringslivet, definieras digital mognad med begreppen ”digital intensitet”, som fångar en teknikrelaterad dimension i digitaliseringsprocessen och begreppet ”transformationsintensitet”, som fångar den styrning och det ledarskap som krävs för att skapa affärsnytta i företag och verksamhetsnytta i offentliga organisationer.
Digital mognad handlar om mycket mer än att investera i ny teknik. De företag som digitaliserar sin verksamhet med framgång förändrar samtidigt också sitt sätt att göra affärer. För att lyckas med detta krävs djup kunskap om hur den nya tekniken används. Då kan digitaliseringen bli en katalysator och möjliggörare för nya affärsmodeller och tjänster.
Det är här man kan säga att flera undersökningar på senare tid har visat att byggbranschen inte riktigt har hängt med. Exempelvis visade en undersökning från Svensk Byggtjänst, som presenterades under Årets Bygge-galan, att den digitala mognadsgraden i byggsektorn är låg och få företag har kommit så långt att de utvecklat nya affärsmodeller i digitaliseringens spår.
Även Tillväxtanalys rapport visar på samma sak. Anledningarna till att branschen ligger efter är komplexa. En bidragande orsak till detta kan vara att branschen består av många mindre företag, som generellt har en lägre digital mognadsgrad än de större företagen.
■ Digital mognad beskriver den organisationsomspännande transformation som digitaliseringen kräver för att ny teknik ska skapa lönsamhet i företag och verksamhetsnytta i offentliga organisationer.
■ Digital intensitet fångar en teknikrelaterad dimension i digitaliseringsprocessen.
■ Transformationsintensitet fångar den styrning och det ledarskap som krävs för att skapa affärsnytta i företag och verkshetsnytta i offentliga organisationer av digitaliseringen.
■ Digital teknik upplevs inte bidra till den egna verksamheten.
■ Begränsad IT-kunskap hos ägare och anställda.
■ Avsaknad av IT standarder och IT-system som inte är utvecklade för småföretagens behov.
■ Kostnader för att utveckla och underhålla IT-system.
■ Bristande säkerhet.
Magnus Höij, Svenska Teknik&Designföretagen
Peter Fredholm, Beast
Birgitta Olofsson, Tyréns
Olle Samuelsson, BIM Alliance
Markus Leijonberg, Yellon
Christer Carlsson, Byggnads
Joakim Jeppsson, Skanska
Martin Gadd, Veidekke
Peter Lindberg, Oneday Wall AB
Daan Cedergren, Sweco architects
Ulf Larsson, NCC Building Sweden/Hus även ordf Beast
Björn Wellhagen, Sveriges byggindustrier
Irene Ek, Tillväxtanalys
Sonja Daltung, Tillväxtanalys
Gustaf Edgren, TMF - Trä & Möbelföretagen