Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Samarbete stärker virtuellt byggande

Publicerad: 22 november 2010, 09:37

Tekla och Autodesk förbättrar utbytet av data mellan sina program. Arkitekter och konstruktörer får därmed lättare att skicka digital information till varandra.


Mjukvarujättarna Tekla och Autodesk lägger till en ny funktion i programmen Tekla Structures och Revit så att programmen lättare kan utbyta information. En arkitekt som använder Revit får därmed lättare att skicka information till en konstruktör som jobbar i Tekla Structures. Och tvärt om.

– Vi lägger till en ny export-knapp i programmens menyer. Med hjälp av en utökad IFC-fil kan rätt information flyttas till det andra programmet, säger Niklas Kihlén, expert på programmet Tekla Structures.

Byggbranschen jobbar hårt för att gå från pappersritningar till virtuellt byggande och bim, byggnadsinformationsmodellering. Målet för branschen är att alla parter som medverkar under byggprocessen enkelt ska kunna utbyta rätt digitala information oavsett vilket program man använder eller vilken disciplin man tillhör.

Men att flytta information mellan olika program har varit tekniskt problematiskt och en flaskhals för övergången till en helt datoriserad byggprocess.
Och att överföra data med det teknikneutrala öppna filformatet IFC löser inte alltid problemet.

– Man behöver olika information beroende på om man är arkitekt eller konstruktör. Vår nya funktion lägger rätt informationen i rätt ordning i IFC-filen, säger Niklas Kihlén.

När användaren flyttar den digitala modellen mellan programmen måste han eller hon även välja vilken information som ska följa med. För mycket information kan vara ett problem under arbetet. Linus Malm, teknisk projekteringsledare på konsultföretaget Tyréns, är positiv till programmens nya funktioner.

– Det har varit problem att utbyta till exempel virtuella väggobjekt mellan arkitekt och konstruktör mellan de här programmen. Vad bra om de har löst det, säger han.

Även Rogier Jongeling, expert på virtuellt byggande på företaget Plan B, är positiv.

– Det här är ett bra initiativ och en bra trend, anser han.

En förklaring till utvecklingen är att de flesta Bim-verktyg får allt tydligare nischer, vilket gör det lättare att samarbeta. En annan förklaring är att mjukvaruföretagens konkurrenskraft ökar om deras program enkelt kan utbyta information med andra program. Det är helt enkelt vad kunderna efterfrågar.

Fortfarande krångligt att utbyta digital information

Informationsutbytet under byggprocessen övergår långsamt från postade pappersdokument till dataflöden över internet. Men det är fortfarande krångligt att skicka rätt information mellan de olika datorprogram som branschen använder.

– Det tas hela tiden små små steg framåt för att lösa problemen kring hur man kan hämta ut den info man behöver ur varandras modeller, säger Linus Malm, teknisk projekteringsledare på konsultföretaget Tyréns.
Här är några plus och ett minus som han har sett under sin bevakning av branschens olika verktyg:

+ Den senaste versionen av installationsprogrammet MagiCAD 2010.5 har blivit bättre på att utbyta information med andra program.

+ Vico Software har lanserat det plattformsneutrala analysprogrammet Vico Office. Det kan hämta in 3D-modeller från flera olika cad-verktyg på marknaden och sedan lägga till tid och kostnader.

+ Tocoman, konkurrent till Vico Software, har också förbättrat informationsutbytet med till exempel Autodesk Navisworks. Det senare är ett samordningsverktyg för 3D-modeller från olika mjukvaruleverantörer.

+ Ritprogrammet AutoCAD 2011 kan via en plugin skicka modellfiler till en Iphone eller Ipad. Det innebär ett nytt sätt att ta med sig sina digitala ritningar ut på bygget. Den här funktionen förutsätter att man laddat ner ett gratis program, applikation, från Apples Itunes app store till sin telefon eller läsplatta.

- Den senaste versionen av Autodesk Navisworks, version 11, har blivit sämre än version 10 på att importera filer från Tekla Structures. När man gör så kallade kollisionskontroller får man ett grafikfel i Navisworks, till exempel för håltagningar till installationer, enligt Linus Malm.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.