måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Se människans behov i digitaliseringen

Publicerad: 7 april 2017, 09:08

Paneldiskussion under seminariet. Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige, Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef på Telia, Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, Katarina Graffman, antropolog och Sofie Jonsson, female leader enginee

Foto: Anders Siljevall

Digitalisering är en nyckelfråga i framtidens bostadsbyggande. Men glöm inte bort människans behov i allt det tekniska. Det var deltagarna under ett seminarium inom projektet Activity Based City eniga om.

Ämnen i artikeln:

digitala byggtjänster

Gunnar Hagman, vd för Skanska Sverige, inledde med en kort presentation av ABC-staden 2.0, samverkansprojektet där målet är att skapa hållbara städer. Digitalisering är en viktig väg dit, inte minst då byggbranschen har hamnat på efterkälken i sin digitaliseringsresa jämfört med andra sektorer. Men det är inte mot en kall, futuristisk bild av en uppkopplad stad som vi ska röra oss, menade Gunnar Hagman. ABC-staden 2.0 rör sig bort från den första versionens punkt- och lamellhus och tittar istället mot den klassiska stenstaden med ett centrum som är både tryggt och levande.

– Människan ska vara i centrum när vi försöker bygga den goda staden – den som har utvecklats under hundratals år och som vi ska dra lärdom av.

Människor gör inte som de säger

Enkäter och fokusgrupper i all ära – de behöver inte vara de bästa verktygen för att få reda på människors behov. Katarina Graffman, doktor i antropologi, slog fast att människor inte säger vad de tänker, inte vet vad de känner och inte gör som de säger.

– Vi kan inte förlita oss på att ställa frågor till människor. Vi gör otroligt mycket på rutin. Vi är påverkade av den flock som vi tillhör för stunden och i olika sammanhang agerar och tycker vi olika.

Katarina Graffman tog upp exemplet att de flesta uppger att goda förvaringsmöjligheter är det viktigaste i bostadsbyggandet.
– Men är det verkligen vad människor vill ha? Handlar det inte bara om att vi vill vara lite duktigare och inte konsumera så mycket?

Digitaliseringen ökar snabbare och snabbare, vilket leder till att det inte längre går att tänka i generationer. Den digitala mognaden kan förändras rejält på bara några år.

– Det digitala är en del av de ungas identitet. De diskuterar i små, slutna rum och det kommer bli allt svårare att förstå dem. Därför är det viktigt att ha med ett humanistiskt perspektiv genom hela byggprocessen.

Digitaliseringen kan locka unga

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson såg också utmaningar i att få in perspektiv från yngre generationer i byggbranschen.

– Ungdomar vill inte söka de utbildningar där det finns arbete. Det finns nog en logisk koppling till bristen på digitalisering i branschen.

Han lovade också digitaliseringsåtgärder från statligt håll.

– Vi måste få en mer digital samhällsplaneringsprocess. Med öppna och delade data skulle processerna kunna snabbas på rejält. Nyligen blev det till exempel möjligt att skicka in handlingar digitalt till Lantmäteriet.

Activity Based City

Ett samverkansprojekt mellan Skanska, Scania, WSP och MTR. Tillsammans har företagen arbetat fram vad de kallar ABC-staden 2.0 där målen om 700 000 bostäder och fossilfria transporter går hand i hand. Vägen dit diskuteras under en seminarieserie.

Läs mer på activitybasedcity.se

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev