Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Skanska gör strategisk satsning på BIM

Publicerad: 7 Maj 2009, 07:37

Skanska inför BIM, byggnadsinformationsmodellering, i koncernens alla affärsenheter globalt. Tekniken ska öka produktiviteten inom bolagets byggande. Beslutet kommer ett år efter konkurrenten NCC inledde en liknande satsning.


Under 2009 har det blivit successivt obligatoriskt att använda BIM vid alla egna projekt som Skanska utvecklar, både bostäder och kontor. BIM ska även användas vid allt fler OPS-projekt inom Skanska Infrastructure Development samt för stora projekt i främst USA där bolaget även medverkar i designfasen.

Beslutet togs av koncernchefen Johan Karlström i slutet av september 2008. Skanska får nu kämpa med att hämta in på NCCs försprång, som redan 2007 inledde en liknande satsning. NCC är idag världsledande på virtuellt byggande, enligt professor Martin Fischer, BIM-guru vid Stanford University i USA.

Skanskas satsning leds av Magnus Norrström, it-chef för Skanska globalt.

– Jag är ordförande för vårt globala BIM-råd. Vi ska säkerställa att vi har ett dubbelriktat informationsutbyte. Olika områden inom Skanska har kommit olika långt, säger han.

I rådet sitter en representant för var och en av de totalt 13 affärsenheterna. Representanten från Finland fungerar som Magnus Norrströms högra hand, eftersom landet har kommit längst med BIM.

– Finland har redan gjort mycket med bostadsfastigheter och kontorsbyggnader. I Norge har man gjort mycket på anläggningssidan. De modellerar hela arbetskedjan när de bygger motorvägar och behöver inte längre den fysisk utsättning av stakpinnar. Allt ligger i datasystemen, säger han.

BIM är övergången från pappersritningar till datoriserade modeller och processer. Byggbranschens användning av metoden har inletts där nyttan är som störst och tekniken som mest mogen.

Först växte visualiseringen fram, möjligheten att datoranimera ett byggprojekt så att kunden lättare kan ta ställning till vad han eller hon beställt. Sedan kom kollisionskontrollen och möjligheten att göra en 3D-vandring genom en byggnad.

Nyligen har datorer med virtuella modeller flyttat in i arbetsmaskiner som grävare och väghyvlar. De här BIM-öarna håller nu på att växa ihop till ett heltäckande landskap.

Skanskas BIM-råd ska driva på den här utvecklingen genom att samla in den kunskap som finns i koncernen, så att bolagen i Finland kan dra nytta av vad man gjort i Norge och omvänt.

– Vi tittar på att bygga upp ett globalt kompetenscenter i Finland. Det ska säkerställa att de som använder de här verktygen får en gemensam utbildning. Vi ska börja jobba med detta efter sommaren, säger Magnus Norrström.

Bolaget har strukturerat sin BIM-satsning i tolv så kallade applikationer, användningsområden. Fyra står i centrum under 2009: intelligent 3D-design, kollisionskontroll, virtuellt byggande och virtuell planering.

– Vi fokuserar på de här fyra dels för att de är en förutsättning för de andra applikationerna. Och dels för att det är där man kan tydliggöra vinsterna på ett enkelt sätt, säger Magnus Norrström.
Men att sprida datorer ute på byggarbetsplatserna är inte prioriterat just nu.

– Vi behöver inte så mycket datorer till de första fyra applikationerna. Vår investering är mest i mjukvara och ligger tidigare i processen, hos arkitektur och konstruktion.

BIM-satsningen kommer att innebära att Skanska blir mer noggrant med vilka konsulter och underentreprenörer bolaget jobbar med.

– Vi har inte tecknat några partneringavtal än. Utan det är ytterligare en komponent som styr när vi väljer arkitekt eller konstruktör, att de har förutsättningar att vara med i kedjan, säger Magnus Norrström.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.